České dráhy začaly ve vlacích prodávat pivní speciál

Pivní speciál Matylda, jehož koupí zákazníci přispějí na opravu legendární lokomotivy, to je žhavá novinka v minibarech Českých drah. Nedávno začali stevardky a stevardi prodávat i křupavé červy a cvrčky. Nejoblíbenější položkou ale dlouhodobě zůstává káva, kterou zákazníci pořídí za 15 korun, v letních měsících stoupá zájem o chlazené nápoje.

Minibary Českých drah začaly prodávat pivní speciál Matylda. Jde o limitovanou sérii plechovkového piva z plzeňského minipivovaru Proud. Hlavní myšlenkou výroby tohoto pivního speciálu je získání finančních prostředků na opravu lokomotivy 313.432 s přezdívkou Matylda. „Veškerý výtěžek půjde na opravu lokomotivy. Ta probíhá v Lužné u Rakovníka, aktuálně nás v pokračování brzdí oprava os lokomotivy, která se bohužel protáhla. Přesto bychom jí chtěli mít kompletně spravenou do konce letošního roku. Po dokončení se lokomotiva vrátí do Olomouce, kde bude provozována při nostalgických jízdách,“ říká ředitel Centra historických vozidel ČD Marek Plochý. Jde o první pokus, jestli bude o pivo mezi fanoušky železnice zájem, případně by v podobné podpoře opravy historických vozidel rád pokračoval. Pivo je k dostání i v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka.

Další novinkou v minibarech je jedlý hmyz. Konkrétně to jsou křupaví červíci nebo cvrčci, které jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin a pestré škály mikroživin. Oblíbené jsou pro svůj zdroj proteinů zejména u sportovců. Šetrné jsou i k životnímu prostředí, protože chov hmyzu je mnohem ekologičtější a neprodukuje tolik emisí jak chov hospodářských zvířat.

Dlouhodobě nejoblíbenější jsou v nabídce minibarů teplé nápoje, které si cestující mohou zakoupit již za 15 korun. Za prvních sedm měsíců letošního roku se prodalo už více než 35 tisíc litrů instantní kávy (175 tisíc porcí), populární je ale i instantní cappuccino (76 tisíc porcí) značková káva Manuel (53 tisíc porcí). Od ledna do konce července prodali stevardky a stevardi cestujícím také 46 tisíc croissantů a 30 tisíc tatranek.

Během letních měsíců jsou velmi populární i chlazené nápoje, například půllitrových plechovek Pilsner Urquel se za první měsíc prázdnin prodalo již 13 630. Za stejné období se prodalo i 9 551 piv Budweiser Budvar. Neoblíbenějším nealkoholickým nápojem v červenci byla Kofola (10 609 lahví) a dalším pak neperlivá voda (8 480 lahví).

Služba ČD Minibar nebo prodejní automaty občerstvení jsou v současném jízdním řádu v 217 spojích. Jedná se o linky Západní expres, Krušnohor, Ostravan, Slovácký expres, Svitava, Vysočina, Rožmberk, Hradečan a Krakonoš (v úseku Praha – Hradec Králové).

TZ ČD