Historická autobusová linka v Plzni slavila úspěch

Na začátku června spustily Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) novinku v podobě jízd historickým autobusem na Hracholuskou přehradu a zámek Kozel. Autobus až do konce prázdnin vyjížděl téměř každou neděli a v rámci jízdenky na Hracholuskou přehradu byla, kromě zpáteční cesty do Plzně, zajištěna také plavba parníkem na konec přehrady a zpět. O tento typ jízdenek byl extrémní zájem a průměrné využití jízd bylo 95 %.

Zájemci kupovali jízdenky i týdny dopředu a celkem bylo do obou destinací prodáno více než 500 jízdenek. Největší zájem byl o cesty na Hracholuskou přehradu, kdy počet cestujících neklesl pod 22, přičemž maximální kapacita historického autobusu je 24 osob. Na zámek Kozel bylo možné zakoupit i jednosměrnou jízdenku, takže někteří cestující autobus využívali jen pro cestu na zámek či zpět.

Jízdy byly naplánované ve zkušebním provozu pouze na červen, abychom zjistili, jestli o ně vůbec bude zájem. Ale vzhledem k tomu, že jízdenky na červen byly vyprodané během několika dnů, tak jsme se rozhodli akci prodloužit až do konce prázdnin,“ říká Roman Zarzycký, předseda představenstva PMDP a 1. náměstek primátora, a doplňuje: „Pokud vše klapne, tak bychom jízdy v příštím roce rádi zopakovali.“

Většinu jízd na této speciální lince zajišťoval historický autobus Škoda 706 RTO z roku 1964, ale k vidění byl i autobus Karosa ŠM 11 z roku 1973.

Historické autobusy byly přes prázdniny vidět i v centru Plzně. Stejně jako v minulém roce, tak i v tom letošním totiž byla o víkendech a svátcích zajištěna doprava do zoo právě historickým autobusem.

TZ PMDP