Na Šestce se politici již domluvili, starostou bude Jakub Stárek z ODS

Koaliční smlouvu pro následující volební období v Praze 6 uzavřely tři politické kluby. Jedná se o koalici ODS a KDU-ČSL, dále STAN s podporou Zelených a klub PRAHA 6 SOBĚ. Podpisem smlouvy tak byla završena řada jednání, v nichž našly tyto tři kluby shodu jak na tématech pro příští čtyři roky, tak i na personálním rozložení sil v koalici.

Novým starostou se dle dohody stane lídr kandidátky ODS a KDU-ČSL Jakub Stárek. Koalice ODS a KDU-ČSL získá další čtyři členy rady s kompetencemi v oblasti dopravy, územního rozvoje a rozpočtu městské části. Statutárním zástupcem starosty se stane lídr kandidátky STAN s podporou Zelených Petr Prokop. Stejný subjekt získá v devítičlenné Radě MČ další dvě místa s kompetencemi v oblasti majetku, životního prostředí, bezpečnosti, kultury a sportu. PRAHA 6 SOBĚ v osobě Mariany Čapkové doplní radu na postu místostarostky pro školství a investice ve školství.

Nově vzniklá koalice bude mít celkem 23 zastupitelů z celkového počtu 45, čímž získá těsnou většinu jednoho hlasu. V koaliční smlouvě se mj. zavazuje poskytnout opozici nástroje a podíl na rozhodování a také to, že v kontrolním výboru poskytne opozici většinu.

Koalice nově také představuje role pověřenců zastupitelstva, uvolněných zastupitelů pro výkon funkce. Zejména půjde o oblasti investic, veřejného prostoru a otevřenosti. Celkově bude pro výkon funkce uvolněno 13 zastupitelů. Jejich počet se tak oproti smlouvě z roku 2018 zvýší o jednoho.

Koalice se shodla také na programu, přičemž klíčová témata rozvádí na celkem pěti stranách přílohy koaliční smlouvy. Smlouva bude ještě v lednu 2023 doplněna o programové prohlášení. Z množství priorit, které jsou ve smlouvě uvedeny, je možné například uvést obědy pro školáky zdarma, zavedení senior taxi, výstavbu bytových domů pro mladé, naplňování klimatického plánu, podporu sportovních klubů v době energetické krize, vznik strategické koncepce, podporu klíčových infrastrukturních staveb ovlivňujících dopravu v MČ, nebo dostavbu MŠ a ZŠ v Praze 6.

Koaliční smlouvu podepsaly všechny smluvní strany v pondělí 17. října v 16:30 v budově ÚMČ Praha 6. Ustavující jednání Zastupitelstva MČ Prahy 6 je naplánováno již na pátek 21. října 2022.

TZ ODS