Adventní autobus DPMCB vyjede už potřetí. O výzdobu se postarali i středoškoláci

Během adventu a vánočních svátků se cestující v českobudějovické MHD mohou opět těšit na adventní autobus. Ten bude nasazován na různé linky českobudějovické MHD až do oslav Tří králů. Poprvé se v něm projedete 1. prosince na lince 11.

Do vozu elektromechanici nainstalovali světelnou výzdobu pro podtržení sváteční atmosféry. Vytvořili například světýlkový strop nebo „ledovou jeskyni“ v kloubové části.

Do zkrášlení adventního autobusu se nově zapojili i studenti aranžérství z českobudějovické Střední školy obchodní. Ti v rámci výuky navrhli, vyřezali a připravili motivy na polep autobusu. V úvodu prvního adventního týdne pak dostali příležitost i sami polep aplikovat v dílně dopravního podniku. Pro budoucí aranžéry to byla zatím jedna z největších podobných zkušeností, při které si mohli vyzkoušet své grafické i manuální dovednosti v praxi.

„Adventní vůz spoustě našich zákazníků v předchozích letech zpříjemňoval cestování, letos jsme se proto rozhodli dát akci ještě další rozměr a zapojit do jeho přípravy středoškoláky, kteří s každým takovým projektem získávají cenné zkušenosti do pracovního života. Doufáme také, že i je jako autory bude těšit potkávání jejich výtvoru v provozu MHD,“ říká Slavoj Dolejš, ředitel DPMCB.

„V rámci skupinového projektu studenti druhého ročníku vytvořili grafický návrh a následně se pustili do samotného autorského zpracování siluet vesniček, vloček, rampouchů a nápisů. Také výřezy z fólií dělali žáci pod naším dohledem na řezacím plotteru sami. Polepy vozidel už dříve připravovali, tato zakázka je pro ně ale zatím největší. Pro žáky je to velmi přínosná příležitost, na které se mohou oborově rozvíjet,“ popisuje Kateřina Rossmannová, učitelka aranžérství ze SŠO.

TZ DPMČB