Cottbus chce zásadně omladit MHD, objednávka na další tramvaje od Škoda Group

Dopravní společnost Cottbusverkehr GmbH (CV) z německé Chotěbuzi, která v roce 2021 podepsala smlouvu se Škoda Group na dodávku 7 tramvají, se rozhodla zužitkovat opci a objednala dalších 15 kusů moderních jednosměrných tříčlánkových tramvají. Jedná se tak o další úspěch skupiny na německém trhu.

Původní zakázku na dodávku nových tramvají pro Braniborsko vyhlásily společně tři města z této spolkové země – Frankfurt nad Odrou, Branibor nad Havolou a Chotěbuz. Škoda Group uspěla v silné evropské konkurenci, kdy dokázala přijít s řešením, které vyhovovalo požadavkům všech třech dopravních podniků. Ty totiž stály o téměř totožná vozidla, která musí být současně schopná provozu ve třech velmi odlišných prostředích. Jednalo se tak o velmi ojedinělou veřejnou zakázku.

Využití opce v rámci zakázek je pro nás vždy silným signálem, že partnerství se zákazníkem stojí na pevných základech. Velmi si vážím, že se dopravní společnost CV rozhodla pro nákup dalších moderních vozidel,“ uvedl Mike Niebling, President of Region West ve Škoda Group.

Německý trh je pro nás velkou výzvou, ke které se stavíme čelem, protože jsme přesvědčeni, že mu máme co nabídnout. Vedle moderních tramvají, které vyrábíme aktuálně pro sedm německých měst a push-pull vlaků, které již jezdí z Mnichova do Norimberku, máme v portfoliu i plně bezemisní autobusy, které jsou skvělou volbou pro udržitelnou dopravu ve městech budoucnosti. Všechny naše produkty navíc zaštitují naše kvalitní technologie. Letos jsme na veletrhu InnoTrans představili vlastní antikolizní systém pro kolejová vozidla, po kterém dopravní společnosti už nějakou dobu volají. Jsem proto přesvědčený, že se naše přítomnost na německém trhu bude nadále posilovat,“ doplnil Mike Niebling.

Vlastnosti nové tramvaje

Jedná se o moderní jednosměrné tříčlánkové a 70% nízkopodlažní vozidla s dvěma otočnými a jedním neotočným podvozkem. Doprava ve městě se tak stane pro jeho obyvatele dostupnější. Cestující se mohou těšit na komfortní, klimatizovaná, prostorná a bezbariérová vozidla, v jejichž interiéru jsou k dispozici multifunkční prostory pro invalidní vozíky, dětské kočárky, či jízdní kola a tramvaje jsou uzpůsobeny ke snadnému vystupování a nastupování. Informační systém v nových tramvajích bude přehledný s několika obrazovkami a panely. Součástí výbavy vozu bude pak i kamerový systém, pro lepší přehled řidiče a zvýšení bezpečnosti provozu. Dopravce ocení také nízké provozní náklady produktu z platformy Škoda ForCity Plus. Nové tramvaje nahradí současné vysokopodlažní tramvaje.

Škoda Group zaznamenává se svými produkty na německém trhu úspěch. V minulosti například dodala tramvaje do Saské Kamenice a Schöneiche, cestující se ale mohou projet i vlakovou push-pull soupravou na trati mezi Norimberkem a Mnichovem. Kromě dodávky tramvají pro Braniborsko aktuálně pracuje i na výrobě tramvají pro město Bonn a dopravce Rhein-Neckar-Verkehr, který zajišťuje dopravu ve městech Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.

TZ Škoda Group