Trvalé prosincové změny PID

V souvislosti s celostátní změnou jízdních řádů v neděli 11. prosince 2022 dochází k trvalým změnám jízdních řádů na železnici i na autobusových linkách v rámci Pražské integrované dopravy. Nový jízdní řád na železnici v pražské aglomeraci nabízí na všech trasách obdobný rozsah nabídky jako v předchozích letech. Na některých linkách se ale poněkud změní časy odjezdů spojů. Největší změny nastanou na trasách směřujících na jih, a to díky dokončení modernizace další části železničního koridoru z Prahy do Českých Budějovic. S tím souvisí i výraznější změny autobusových linek na Voticku. V ostatních částech Středočeského kraje dochází pouze k drobnějším změnám na základě požadavků jednotlivých měst, obcí či cestujících. Na vybraných linkách do Jihočeského, Královéhradeckého a Ústeckého kraje se také rozšíří platnost Tarifu PID.

Změny na železnici

Díky dokončení další části modernizace koridoru z Prahy do Českých Budějovic se cesta mezi oběma městy zkrátí až o 15 minut. Kvůli tomu dojde k výraznějším časovým posunům odjezdů vlaků na linkách S9, R17 a R49. Drobné minutové posuny budou i na linkách S7 ve směru Beroun, S2/S22 ve směru Lysá nad Labem a R41 ve směru Kolín. Kvůli tomu posuneme i návazné autobusy – pražských linek se to dotkne v Klánovicích, Uhříněvsi a Radotíně.

Ve Středočeském kraji dojde k největším změnám na Benešovsku. Vlaky S98 ze Sedlčan budou prodlouženy z Olbramovic až do Benešova místo linky S90, která bude posílena v úseku Olbramovice – Votice. Výrazného posílení se také dočká linka S99, která bude o víkendech jezdit mezi Benešovem a Vlašimí každou hodinu.

Nejdůležitější změny na vlakových linkách PID ve Středočeském kraji:

  • (Pečky – Kouřim): posílení provozu ve špičkách pracovních dnů v úseku Pečky – Plaňany
  • (Nymburk – Jičín): posílení víkendového provozu v úseku Nymburk – Rožďalovice
  • (Městec Králové – Křinec): zastavení provozu víkendové linky, náhrada autobusovou linkou 538
  • (Kladno – Kralupy nad Vltavou): zkrácení cestovních dob a zlepšení přestupních vazeb v Kralupech nad Vltavou
  • (Beroun – Blatná): rozšíření platnosti PID o úsek Slavětín u Březnice – Blatná
  • (Březnice – Mirovice – Písek): rozšíření platnosti PID o úsek Dobrá Voda u Březnice – Čimelice
  • (Čerčany – Světlá nad Sázavou): v úseku Ledeč nad Sázavou – Světlá nad Sázavou přečíslována na S82
  • (Benešov – Tábor): linka je zkrácena do trasy Olbramovice – Tábor s návazností na rychlíky v Olbramovicích; nové vložené spoje Votice – Olbramovice jako přípoj na rychlíky R17 v Olbramovicích
  • (Olbramovice – Sedlčany): prodloužení všech vlaků až do Benešova
  • (Benešov – Vlašim): zkrácení víkendového intervalu cca od 9 do 19 hodin na 60 minut
  • (Praha – Benešov): 1 pár vlaků Praha – Tábor již nepojede v sobotu, 1 ranní vlak v pracovní dny z Olbramovic do Prahy pojede nově již z Votic
  • (Rakovník – Louny – Most): rozšíření platnosti PID o úsek Domoušice – Louny

Úpravy linkového vedení autobusů na Voticku

V oblasti Benešovska budou realizovány v souvislosti s dokončením stavebních prací na železničním koridoru v úseku Sudoměřice – Votice (včetně nového umístění vybraných železničních zastávek) zásadnější úpravy ve vlakových jízdních řádech v regionální i dálkové dopravě, které se promítnou z důvodu návazností i do jízdních řádů autobusových linek:

401    V souvislosti s otevřením obchvatu Olbramovic zřízeny zastávky Olbramovice, Parcely – Olbramovice, žel. st. a Olbramovice, STS.

451    Prodloužení linky (části spojů) o úsek Votice, aut. st. – Votice, žel. st. Rozšíření provozu v pracovní dny o úsek Sedlec-Prčice – Borotín.

519    Pro 1 školní spoj v pracovní dny ráno do Sedlčan zřízena zastávka Štětkovice, Sedlečko.

532    Výrazné posílení v úseku Votice, aut. st. – Votice, žel. st. – Votice, Beztahov včetně zavedení večerního provozu v pracovní dny. V úseku Jankov – Votice nově nejede přes Ratměřice a Odlochovice a nově jede všemi spoji přes Otradovice.

550    Linka nově nejede do Olbramovic, žel. st., ale do Votic, žel. st. a všechny spoje jsou prodlouženy do zastávky Votice, Beztahov.

556    Vybrané spoje jsou prodlouženy o úsek Votice, aut. st. – Votice, žel. st.

558    V souvislosti s otevřením obchvatu Olbramovic zřízena zastávka Olbramovice, Parcely a zrušeny zastávky Olbramovice, Veselka a Olbramovice, STS.

Další trvalé změny autobusových linek

Kromě větších změn v oblasti Voticka dochází také k některým dílčím úpravám jízdních řádů autobusových linek PID ve Středočeském kraji, především v návaznosti na změnu časových poloh vlaků. V Praze se časové posuny spojů nejvíce dotknou linek v oblasti Klánovic, Uhříněvsi a Radotína. Systém PID se rozšiřuje o novou společnou linku s IREDO č. 853 (Městec Králové – Nový Bydžov). Na vybraných linkách také dochází ke změně počtu spojů, úpravě školních spojů a vzniká také několik nových zastávek. Níže jsou uvedeny nejvýznamnější trvalé změny autobusových linek PID.

Změny jednotlivých linek

307    Vybrané spoje v pracovní dny dopoledne jsou prodlouženy o úsek Unhošť – Kladno.

315    Nový spoj v pracovní dny odpoledne z Ml. Boleslavi do Mnichova Hradiště.

322    První spoj v pracovní dny do Kladna jede nově již z Nádraží Veleslavín (původně z Terminálu 1). Zrušen 1 spoj v pracovní dny dopoledne z Prahy do Kladna. Spoje ve špičkách pracovních dnů Kladno, Aut. nádr. – Slaný, Aut. nádr. prodlouženy do/ze zastávky Kladno, Sítná.

323    Nová zastávka Středokluky i ve směru Praha.

332    U vybraných víkendových spojů Praha – Neveklov bude nově nutný přestup v Jílovém u Prahy.

333    Zkrácení jednoho páru spojů v pracovní dny ráno o úsek Nová Zvole – Oleško.

342    Nová zastávka Středokluky i ve směru Praha.

345    1 spoj v pracovní dny odpoledne z Prahy zkrácen o úsek Ml. Boleslav – Mnichovo Hradiště.

348    Vybrané spoje v pracovní dny ráno jsou zkráceny o úsek Ládví – Bulovka.

365    Zrušen 1 spoj v pracovní dny odpoledne z Unhoště do Prahy.

372    1 spoj v pracovní dny ráno do Prahy a 1 spoj v pracovní dny odpoledne z Prahy prodloužen o úsek Zlosyň – Kralupy nad Vltavou.

385    1 spoj v pracovní dny odpoledne z Říčan prodloužen o úsek Mukařov – Svojetice, K Tehovci.

386    1 spoj v pracovní dny odpoledne z Bratronic do Prahy jede nově až z Unhoště.

387    Nový 1 pár spojů v sobotu Praha, Háje – Kostelec nad Černými lesy. 1 spoj v sobotu večer z Kostelce do Prahy jede nově již z Uhlířských Janovic.

389    Nový první spoj v pracovní dny z Nádraží Veleslavín do Slaného.

394    Nový spoj v pracovní dny ráno ze Zdic do Nových Butovic.

400    Zrychlení vybraných spojů v pracovní dny ráno a dopoledne ve směru do Prahy zrušením části zastávek. Obousměrně zrušena zastávka Česká Lípa, Purkyňova-nemocnice.

406    Zrušen 1 pár spojů v pracovní dny v úseku Pelhřimov – Jihlava; nový spoj v pracovní dny odpoledne z Pelhřimova do Vlašimi. Celková úprava víkendového provozu. 1 spoj v pracovní dny ráno je ve Vlašimi prodloužen po trase linky 792 do zastávky ZŠ U Vorliny.

416    Zrušen 1 pár spojů v pracovní dny podvečer Ml. Boleslav – Chloumek, nový spoj v pracovní dny večer z Dobrovice do Chloumku.

417    1 spoj v pracovní dny poledne ze Mcel nově nezajíždí do Smilovic.

418    Prodloužení části spojů do Horek nad Jizerou (tyto spoje nově nejedou přes Brodce); zrušen spoj v pracovní dny ráno z Bojetic do Dobrovice.

421    1 spoj v pracovní dny ráno z Bohouňovic II jede nově již z Újezdce.

425    Nový školní spoj v pracovní dny ráno z Vysokého Újezdu do Loděnic.

426    1 školní spoj v pracovní dny ráno z Rostoklat do Českého Brodu jede nově již z Břežan II.

427    Zkrácení linky o úsek Ml. Boleslav, Aut. st. – Ml. Boleslav, Škoda PC; ve směru Mladá Boleslav zřízena zastávka Ml. Boleslav, V. Klementa.

431    Všechny spoje nově zastavují v zastávce Benátky n. J., Vaněčkova. Pro 1 spoj v pracovní dny ráno do Lysé zřízeny zastávky Skorkov – Skorkov, Podbrahy – Sojovice. Pro 1 spoj v pracovní dny odpoledne z Lysé zřízena zastávka Sojovice.

442    1 pár spojů v pracovní dny ráno prodloužen o úsek Benátky nad Jizerou – Ml. Boleslav; nový spoj v pracovní dny ráno z Lysé do Benátek.

460    Zrušen první spoj v pracovní dny ze Zásmuk do Červeného Hrádku.

534    1 spoj v pracovní dny ráno ze Tří Dvorů do Kolína převeden na linku 535 (prodloužen a jede již z Konárovic).

535    Nový spoj v pracovní dny ráno z Konárovic do Kolína (převeden z linky 534).

538    Zavedení víkendového provozu (5 párů spojů v intervalu 180 minut) jako náhrada za vlaky.

540    1 pár spojů v pracovní dny odpoledne prodloužen o úsek Dymokury – Záhornice.

545    1 spoj v pracovní dny odpoledne z Komárova jede nově přes Těně a Cheznovice.

561    Sloučení 2 ranních spojů v pracovní dny v různých trasách do Rakovníka do jednoho.

563    1 spoj v pracovní dny odpoledne z Rakovníka jede nově také přes Veclov.

570    1 pár spojů v pracovní dny dopoledne prodloužen o úsek Čistá – Kralovice; 1 spoj v pracovní dny ráno z Čisté do Rakovníka jede nově již z Břežan (realizace cca od 21.12.).

571    Nový 1 pár spojů v pracovní dny ráno a 1 pár spojů v pracovní dny odpoledne Rakovník – Chříč. Spoje v pracovní dny odpoledne Rakovník > Kůzová > Milíčov > Čistá nahrazeny spoji Rakovník > Břežany > Čistá.

573    Zrušen 1 pár spojů v pracovní dny dopoledne v trase Čistá – Jesenice. 1 nový spoj v pracovní dny ráno z Čisté do Břežan. 1 spoj v pracovní dny odpoledne z Břežan jede nově až z Čisté. Vybrané spoje nově obsluhují více zastávek na trase linky (realizace cca od 21.12.).

592    1 spoj v pracovní dny ráno do Slaného jede ve Slaném nově přes zastávku U stadionu a nejede přes Mírovou a Rabasovu.

599    Zrušení víkendového provozu (3 páry spojů Městec Králové – Dobšice, Libněves).

622    1 spoj v pracovní dny ráno do Kladna a 1 spoj v pracovní dny odpoledne z Kladna nezajíždí do Zájezdu; zrušen 1 spoj v pracovní dny odpoledne z Okoře do Kladna.

629    1 pár spojů v pracovní dny ráno prodloužen o úsek Družec – Dolní Bezděkov.

630    Nový posilový školní spoj v pracovní dny ráno Braškov, Toskánka – Kladno, Nám. Svobody. Vybrané spoje o víkendu nově neobsluhují zastávky Braškov a Braškov, Toskánka.

631    Nový 1 pár spojů v pracovní dny večer Beroun, Aut. nádr. – Nižbor, Šnárová.

634    Sloučení 2 školních spojů v pracovní dny ráno v trase Hostomice – Osov do jednoho, úprava tras těchto spojů.

639    1 školní spoj v pracovní dny ráno z Osova do Dobříše prodloužen a jede již z Hostomic (náhrada za linku 634).

650    Pro vybrané spoje ve směru Slaný je zřízena zastávka Terezín, škola.

663    Část spojů v pracovní dny ráno a odpoledne prodloužena do/z Odoleny Vody, Dolní nám.

689    Ve směru Mšeno se zřizují zastávky Boreč, cihelna a Boreč, na křižovatce.

706    Nový spoj v pracovní dny ráno Vavřinec – Skvrňov – Zásmuky. 1 pár spojů v pracovní dny poledne zkrácen o úsek Skvrňov – Uhlířské Janovice.

710    Nový 1 pár spojů v pracovní dny odpoledne Chrudim – Podhořany u Ronova n. D.

713    1 spoj v pracovní dny večer ze Sobotky nově projíždí Martinovice a Sukorady.

714    Zrychlení části spojů v úseku Kněžmost – Mladá Boleslav (náhradou je upravena linka 736). Zrychlení 1 spoje v pracovní dny ráno do Sobotky mezi Kněžmostem a Dobšínem. Zrušení 1 spoje v pracovní dny odpoledne z Ml. Boleslavi do Kněžmostu. 1 spoj v pracovní dny večer z Ml. Boleslavi prodloužen o úsek Kněžmost – Dobšín. Všechny spoje nově zastavují v zastávce Ml. Boleslav, Boleslavská.

723    Zrušen 1 pár spojů v pracovní dny v úseku Libáň – Mladá Boleslav. 1 spoj v pracovní dny dopoledne z Ml. Boleslavi prodloužen o úsek Libáň – Kopidlno. 1 spoj v pracovní dny ráno z Kopidlna jede nově také přes Březno.

724    Zrušen 1 pár spojů v pracovní dny večer Mladá Boleslav – Libáň; 1 spoj v pracovní dny odpoledne z Března zkrácen o úsek Domousnice – Veselice; 1 spoj v pracovní dny odpoledne jede nově také přes Dětenice a Kozodírky.

725    1 pár spojů v pracovní dny večer nově projíždí Martinovice a Sukorady.

726    1 pár spojů v pracovní dny ráno prodloužen o úsek Kobylnice – Žerčice a zkrácen o úsek Březno – Mladá Boleslav.

735    Nový spoj v pracovní dny poledne z Kopidlna do Libáně, nový spoj v pracovní dny odpoledne z Kopidlna do Brodku.

736    Linka jede nově přes Dolní Stakory, Valy, Husí Lhotu a Úhelnici a nejede přes Násedlnici. Zrušena zastávka Kněžmost, Malobratřice, hl. sil. Všechny spoje nově zastavují v zastávce Ml. Boleslav, Boleslavská. Nový spoj v pracovní dny odpoledne z Ml. Boleslavi do Kněžmostu. 1 spoj v pracovní dny odpoledne z Ml. Boleslavi zkrácen o úsek Kněžmost – Dobšín.

754    Nová obousměrná zastávka Benešov, Křižíkova.

759    Nová obousměrná zastávka Benešov, Křižíkova.

762    Odpolední spoje z Jesenice jedou nově ve Zlatníkách-Hodkovicích také přes zastávky Břežanská, Slunečná a U Prodejny.

765    Ranní školní spoj ze Sibřiny do Říčan jede nově mezi Spojovací ZŠ a náměstím přes Nemocnici.

768    Všechny spoje nově zastavují v zastávce Benátky n. J., Vaněčkova; nový spoj v pracovní dny ráno Sedlec – Benátky n. J.

770    1 nový pár spojů v pracovní dny odpoledne Benešov – Ostředek.

780    Prodloužení intervalu v pracovní dny odpoledne v návaznosti na vlakovou linku S27.

783    Část spojů v pracovní dny ráno a odpoledne prodloužena o úsek Žehušice – Žehušice, ZŠ.

785    Nový spoj v pracovní dny po poledni z Kolína do Kutné Hory.

796    Vybrané spoje celotýdenně prodlouženy o úsek Čerčany, žel. st. – Pyšely.

797    Nový spoj v pracovní dny dopoledne z Chocerad do Vranovské Lhoty.

801    1 nový pár spojů o víkendech v trase Kutná Hora, hl. n. – Kutná Hora, Žižkov, poliklinika.

802    Poslední pár spojů jede nově denně (dosud jen v pátek a sobotu).

805    2 nové spoje v pracovní dny odpoledne z Kutné Hory do Kolína.

842    1 spoj v pracovní dny ráno do Čechtic nově nezajíždí do Tomic, Stříteže a Černičí.

853    Nová linka PID/IREDO v trase Městec Králové, nám. – Nový Bydžov, Terminál HD (náhrada za linku IREDO č. 153).

TZ ROPID