Metro krkonošskému spolku nevyšlo, s tramvajemi to nevypadá jinak

Je možné, aby po horách jezdila vlakotramvaj a vozila turisty? Spolek Krkonošské metro v tom má jasno! Na zhruba dvoukilometrovém úseku chce začít testovat čtyři tramvaje z Ostravy. Potřebuje k tomu jen 1,5 milionu korun.

Spolek Krkonošské metro se již delší dobu snaží o vlastní dopravní systém v Krkonoších. V minulých letech proto koupil vyřazené vozy metra, které chtěl provozovat na normální železnici v Krkonoších, což se k velkému překvapení nepodařilo.

Příběh tím však nekončí. V roce 2021 koupil spolek čtyři vyřazené tramvaje od dopravního podniku v Ostravě a má s nimi opravdu velkolepé plány – budou jezdit po KRNAPu a vozit turisty! Tedy hned poté, co na nich ověří pokusy s pohonem na stlačený zemní plyn, které probíhají v laboratorních podmínkách na dopravní fakultě ČVUT v Praze. Poté by spolek zhruba na dvoukilometrovém úseku začal tramvaje testovat.

K realizaci už chybí jen drobnost. Peníze. Zástupci Krkonošského metra ale spoléhají na sílu crowdfundingu a rádi by vybrali 1 500 000 korun. Tato veřejná sbírka končí zhruba za dva týdny a zatím se podařilo vybrat celé 1 % z konečné částky (v přepočtu více než 8 000,- korun). „Aby se vlakotramvají mohli vozit cestující, je však třeba nejdříve vše otestovat. Připravujeme proto zřízení tzv. „univerzitní“ dráhy, pro ověřování nových technologií a praktickou výuku studentů v dopravních a telematických oborech,“ píše se na stránkách sbírky. Vybraná částka však s velkou pravděpodobností nebude stačit.

Tento odvážný plán má i spoustu odpůrců. Třeba svazek krkonošských měst a obcí říká, že je celý projekt nereálný stejně jako myšlenka, že by turisté jezdili do skiareálu tramvají… I Liberecký kraj je trochu na vážkách. Upozorňuje totiž na to, že současné zákony neumožňují, aby po jedné trati jezdily zároveň vlaky i tramvaje, a to i přesto, že technicky to možné je.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.