První čtyřvozový vlak Moravia od Škoda Group vyrazil do zkušebního provozu

Nová čtyřvozová elektrická jednotka Moravia zahájila zkušební provoz s cestujícími. Jedná se o první z 31 čtyřvozových vlaků, které si u českého výrobce prostředků hromadné dopravy Škoda Group objednal Jihomoravský kraj. Vlak poprvé vyrazil na pravidelné lince S2 19. ledna v 11.00 z Brna do Letovic jako spoj OS 4714. Navíc výrobce předal do majetku kraje všech šest krátkých dvouvozových jednotek, které tak mohou být nasazeny již do trvalého provozu.

Nasazení druhého typu vlaků dodávaných na jih Moravy je důležitým milník v projektu. Zároveň se nám v tomto týdnu podařilo zákazníkovi předat do jeho majetku všech šest krátkých jednotek, a tak může být naše radost dvojnásobná. První čtyřvozová jednotka dnes vyrazila do zkušebního provozu a v následujících týdnech ji budou postupně doplňovat další až jich bude na jihomoravských tratích jezdit všech 31. Nezbývá než vlakům popřát mnoho spokojených cestujících a miliony naježděných kilometrů,“ říká Tomáš Ignačák, President CZ/SK ve Škoda Group.

Lidé na jižní Moravě si zaslouží kvalitní podmínky pro cestování, které odpovídají 21. století. Vlakové soupravy MORAVIA jsou perfektně vybavené moderní nízkopodlažní jednotky podle našich požadavků. Od loňského podzimu už mohou cestující na linkách S2 a S3 nebo S51 na některých spojích využívat krátké soupravy MORAVIA, nyní to bude první čtyřvozová,“ řekl radní pro dopravu Jiří Crha.

Bohatá výbava vlaků

Vlaky jsou postavené na platformě RegioPanter a jsou určeny pro provoz na příměstských a regionálních linkách. Název Moravia symbolicky odkazuje na historicky první lokomotivu, která kdy přivezla vlak do Brna. Vlaky mají červenobílý design a každá souprava je pojmenována po některé z odrůd vína, které se na jihu Moravy pěstují.

Ve vlacích Moravia si mohou cestující užít větší komfort i prostor. Jednotky jsou vybaveny sedadly umístěnými na tzv. cantilevrech (tzn. připevněné do boku vozidla), které poskytují více místa pro zavazadla. Cestující ocení bezbariérové vstupy i větší prostor pro kočárky a kola. Jízdu zpříjemní výkonná klimatizace, připojení Wi-Fi, nabíjecí USB porty i zásuvky na 230 V.

Ve vybavení jednotek nechybí ani moderní informační a kamerový systémem, který bude na obrazovky náhodně promítat záběry z různých míst vlaku jak strojvedoucímu, tak cestujícím, a to včetně záběrů z přední vnější kamery. Zajímavostí jsou i okna prostupnější pro mobilní signál. Seznam výbavy vlaků Moravia obsahuje i soupravy AED tedy defibrilátory. Ty mohou pomoci zachránit život při srdeční zástavě cestujících přímo ve vlaku. Všechny jednotky jsou osazeny také nejmodernějším evropským zabezpečovačem ETCS, který se stává standardem na evropských železnicích a zajišťují vyšší bezpečnost na ní. Všechny vlaky z této zakázky mají také přímé spojení s IDS JMK a díky tomu je možné zobrazit na informačních displejích vlaku mimořádné informace z provozu či je přímo ohlásit skrz audio systém vozidla.

Základní parametry vlaků Moravia

Dvouvozová jednotka
Délka soupravy – 52 900 mm
Šířka – 2 820 mm
Výška – 4 260 mm
Rozchod – 1 435 mm
Maximální rychlost – 160 km/h
Počet míst k sezení – 146
Celkový počet cestujících – 284
Počet kol/kočárků – 9/4
Počet míst pro vozík – 2

Čtyřvozová jednotka
Délka soupravy – 106 000 mm
Šířka – 2 820 mm
Výška – 4 470 mm
Rozchod – 1 435 mm
Maximální rychlost – 160 km/h
Počet míst k sezení – 333
Celkový počet cestujících – 619
Počet kol/kočárků – 21/6
Počet míst pro vozík – 2

TZ Škoda Group