První Scania Citywide LE v Česku bude jezdit v barvách Pražské integrované dopravy

Společnost Lutan s.r.o. převzala v Mladé Boleslavi svůj první autobus Scania. Model Citywide LE se sníženým nástupem bude prvním kusem svého typu v Česku a zároveň první Scanií v nových šedo-červených barvách systému Pražské integrované dopravy.

Společnost Lutan patří k mladým autobusovým dopravcům, založena byla teprve v roce 2017 a aktuálně provozuje s devíti autobusy pět linek Pražské integrované dopravy. Nová Scania Citywide LE se sníženým nástupem bude obsluhovat linku 442 mezi Mladou Boleslaví a Lysou nad Labem.

,,Pro Scanii jsme se rozhodli po té, co jsme si model Citywide vyzkoušeli. Zaujaly nás jízdní vlastnosti a velkým důvodem k jeho pořízení byl i blízký servis v Mladé Boleslavi a možnost servisovat vozidlo také během víkendů,“ uvedl majitel společnosti Lutan s.r.o. Lukáš Taneček.

Dvanáctimetrový autobus pochopitelně splňuje všechny standardy vyžadované pro provoz v rámci Pražské integrované dopravy. Kromě atraktivního šedo-červeného zbarvení se jedná i o dvoubarevné čalounění sedadel pro cestující nebo odbavovací a informační systém. Scanii nechybí rovněž klimatizace a nezávislé topení pro maximální teplotní komfort všech pasažérů.

foto: ROPID
foto: ROPID

Citywide společnosti Lutan nabízí 41 míst k sezení, z čehož dvě jsou sedadla jsou sklopná v prostoru pro kočárek nebo invalidní vozík. Vzdušnému pocitu na palubě napomáhá i neagresivní osvětlení a světlé tóny použitých materiálů.

Jsem přesvědčený o tom, že naše Scania Citywide LE se v provozu v rámci Pražské integrované dopravy osvědčí a vozidlo pro Lutan je první vlaštovkou. Jedná se o moderní, komfortní a bezpečný autobus, který ocení cestující i provozovatelé. Navíc nabízíme širokou paletu pohonných ústrojí, aby si každý zákazník našel to pravé,“ řekl Lukáš Martinů, manažer prodeje autobusů Scania (CZ & SK).

Scania Citywide LE určená pro společnost Lutan je poháněná úsporným devítilitrovým naftovým motorem o výkonu 320 koní, který je spřažený s automatizovanou dvanáctistupňovou převodovkou s retardérem. Kromě jiných výkonových variant naftových motorů ale Scania nabízí rovněž plynové nebo hybridní varianty.

foto: ROPID

Autobus je rovněž vybaven celou řadou bezpečnostních prvků včetně sledování slepého úhlu, varování před kolizí se zranitelnými účastníky provozu, zadní couvací kamery nebo Bi-LED světlometů. Řidič má k dispozici odvětrávanou pohodlnou sedačku ISRI.

Specifikace autobusu Scania Citywide LE:

Pohonné ústrojí:
Motor:
řadový devítilitrový naftový pětiválec DC09 140
Výkon: 235kW (320 koní)
Točivý moment: 1600 Nm
Převodovka: automatizovaná 12st., GRS895R

Rozměry a kapacita:
Délka:
12,1 m
Uspořádání náprav: 4×2
Uspořádání dveří: 1-2-0
Počet míst k sezení: 41
Počet míst pro vozíček: 1

TZ Scania, foto Scania a ROPID