Historická tramvaj K2 v Praze už vozí cestující. Zájem je obrovský

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) pokřtil svou první unikátní tramvaj Tatra K2. Se symbolickým evidenčním číslem 7000 vyjela 5. února poprvé do pražských ulic, a to na historické lince č. 42. Zájem veřejnosti v první den provozu byl obrovský.

V Praze se uskutečnila premiéra tramvajového vozu K2, který bude cestující vozit při nostalgických jízdách. Tento unikátní vůz byl vyroben před 46 lety a jeho typové zkoušky z velké části probíhaly v pražských ulicích, kde jezdil bez cestujících s evidenčním číslem 7001. To se však minulý týden změnilo a K2 poprvé vyjela s cestujícími.

„V neděli 5. února se na linku 42 prodalo zhruba 2x více jízdenek, než se na ni prodávalo o nedělích letos v lednu. Na linku 42 prodává jízdenky DPP i Prague City Tourism. Před první jízdou K2 na lince 42 se v neděli na Dlabačově dokonce vytvořila cca 10minutová fronta na jízdenky,“ říká vedoucí odboru komunikace Dopravního podniku Praha Daniel Šabík.

Slavnostního křtu vozu K2 se zúčastnil i Ondřej Matěj Hrubeš, radní pro dopravu na Praze 6. „Jsem rád, že tramvajové nadšence neodradil speciální tarif na lince 42 a nápad nasazovat tuto prémiovou muzejní tramvaj na linku 42 byl správný,“ vyjádřil se.

Zároveň dodal, že je rád, že šotouši v Praze zachraňují historické tramvaje. „Bez této iniciativy bychom neměli tak krásné a bohaté Muzeum MHD. Tramvaj K2 sice nemá žádnou spojitost s pražskými cestujícími a její záchrana znamenala likvidaci nějakých retro vozů T3, ale svoje místo si v Praze ká dvojka nakonec našla.“

Na další historickou jízdu K2 se mohou cestující těšit už tuto sobotu 11. února, a to opět na lince 42.

úvodní foto: DPP

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.