Za kulisami druhé nejlepší MHD světa: Jak Praha čelí vandalismu?

Praha se pyšní druhou nejlepší městskou hromadnou dopravou na světě, hned po Berlínu. Ale zatímco dopravní systém funguje jako dobře promazaný stroj, jsou oblasti, které by zasloužily lepší péči a více pozornosti. Například stav interiérů některých tramvají.

Není nutné jezdit dennodenně tramvajemi, aby si cestující všimli velkého množství počmáraných sedaček a stěn v interiéru. Toto platí i pro modely opatřené bezpečnostními kamerami, jako je třeba tramvaj 15T. Tyto kamery měly původně pomoci identifikovat pachatele a snížit počet incidentů spojených s vandalismem.

Zatím se však zdá, že přítomnost kamer vandaly neodradila. Někteří cestující se tak ptají, jak je možné, že navzdory existenci bezpečnostních kamer dochází k neustálému poškozování interiérů tramvají. Jak jsou tyto kamery využívány a jak efektivní jsou při prevenci vandalismu?

I když je pražská městská hromadná doprava jednou z nejlepších na světě, je jasné, že existuje prostor pro zlepšení. Naše redakce proto zjišťuje, jaké konkrétní kroky hodlá DPP podniknout k zastavení vandalismu a jak pracuje s kamerovými záznamy z tramvají.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.