Dokončovací práce na stavbě nového výtahu ve stanici metra Nádraží Holešovice

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dokončuje výstavbu nového, kapacitního výtahu ve stanici metra Nádraží Holešovice. Kvůli stavebním pracím v okolí výtahové šachty a na přilehlém schodišti bude na nezbytně dlouhou dobu od této soboty 3. června od zahájení provozu do neděle 11. června 2023 do skončení provozu uzavřen severní vestibul stanice. Cestujícím bude pro vstup či výstup do/ze stanice k dispozici jižní vestibul, který vede do Plynární ulice. Vestibul vlakového nádraží bude otevřen a přístupný pouze z uliční úrovně.

Zhotovitel stavby, kterým je společnost Brema, během uzavření severního vestibulu stanice zasklí výtahovou šachtu, v úrovni nástupiště nainstaluje kamenný obklad výtahové šachty, ale také zábradlí, madla a upraví podhledy. Poslední etapa dokončovacích prací bude následovat od pondělí 12. června 2023 jak v úrovni nástupiště i vestibulu, ale pouze s lokálním záborem a omezením schodiště. Severní vestibul Nádraží Holešovice tak bude od pondělí 12. června 2023 opět cestujícím přístupný pro vstup či výstup ze stanice. DPP předpokládá dokončení výstavby a uvedení nového výtahu do provozu zhruba v polovině července letošního roku.

Stanice Nádraží Holešovice byla doposud bezbariérově zpřístupněna pouze zdvihací plošinou spojující nástupiště se severním vestibulem. Jednalo se o zastaralé, pomalé a málo kapacitní zařízení s nosností maximálně 400 kilogramů. Velikost kabiny plošiny např. neumožňovala přepravu kola, protože se do ní nevešlo, nebo například současně kočárku a osoby na vozíčku. Navíc její rychlost byla pouze cca 0,15 m/s, tj. přeprava z úrovně nástupiště do vestibulu trvala více než půlminutu. Nový výtah ve stanici Nádraží Holešovice bude násobně kapacitnější, bezpečnější a v neposlední řadě komfortnější. Jeho nosnost bude až 1 000 kg, kapacita až pro 13 osob a násobně vyšší rychlost 1 m/s. Při zdvihu necelých pět metrů dopraví cestující z nástupiště do vestibulu či opačným směrem za zhruba pět vteřin. Předpokládaná cena výstavby činí necelých 19 milionů korun.

TZ DPP