Tramvaj plná rostlin v Mannheimu

Kampaň v německém Mannheimu s názvem Zelená tramvaj vznikla u příležitosti konání zahradnické výstavy BUGA 23. Cílem bylo poukázat na šetrnost a udržitelnost veřejné dopravy.

Iniciátorem kampaně Zelená tramvaj byla společnost Engagement Global se svým projektem #17Cílů, která usiluje o rozvoj udržitelnosti a řešení globálních problémů v každodenním životě. Partnery kampaně byly Rhein-Neckar-Verkehr GmbH (rnv) a Spolková zahradnická výstava Mannheim (BUGA 23). Právě u příležitosti konání BUGA 23 jezdila v období od 7. do 18. června městem tato speciálně vybavená tramvaj, která byla naplněna palmami, popínavými a dalšími rostlinami.

Kampaň měla poukázat na skutečnost, že veřejná doprava je jedním z nejšetrnějších způsobů dopravy. Přispívá k ochraně klimatu, přírody, zdrojů a hluku v praxi. Spolková agentura pro životní prostředí vypočítala, že každý kilometr ujetý veřejnou dopravou ušetří v průměru 91 gramů skleníkových plynů a 19 gramů oxidů dusíku ve srovnání s jízdou autem.

„Veřejná doprava byla vždy považována za jeden z nejudržitelnějších způsobů dopravy. Proto musíme v příštích letech v Mannheimu nadále posilovat místní veřejnou dopravu. Zelená tramvaj je názorným příkladem toho, co veřejná doprava pro naše město znamená, a to nejen v souvislosti s BUGA: silný systém veřejné dopravy je nosným pilířem ochrany klimatu. Naše autobusy a vlaky jsou důležitými nástroji pro dosažení cíle klimaticky neutrálního města do roku 2030,“ říká starosta a vedoucí odboru veřejné dopravy Christian Specht.

Zelená tramvaj se 18. června vrátila zpátky do vozovny na Möhlstraße. Pro přibližně 200 palem, popínavých rostlin a dalších tím však cesta neskončila. Cestující měli možnost …

… pokračování pro předplatitele na Patreonu.

Marie Texlerová

redaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala VŠCHT v Praze, ale její vášní je psaní. Ráda cestuje veřejnou dopravou a sleduje nové trendy. V budoucnu ji láká vydat vlastní knihu.