České dráhy převzaly další dvě lokomotivy Siemens Vectron

České dráhy v úterý 11. července převzaly další dvě elektrické vícesystémové lokomotivy Siemens Vectron od leasingové společnosti RSL. Jedná se o lokomotivy 193.568 a 193.569. Stroje byly krátce po převzetí uvedeny do provozu na plánovaných výkonech. V letošním roce se jedná o třetí a čtvrtý stoj ze 12 lokomotiv, které společnost RSL poskytne Českým drahám v roce 2023. Do konce roku 2024 pronajme RSL národnímu dopravci celkem 50 lokomotiv. Dalších 50 strojů si objednaly České dráhy přímo u společnosti Siemens Mobility.  

České dráhy využívají lokomotivy Siemens Vectron k dopravě mezistátních i vnitrostátních vlaků. V současnosti je nasazují např. na vlaky Berliner do Berlína a Hamburku, na spoje Metropolitan do Budapešti nebo Valašských expres do Púchova a také na spojení do polské Varšavy a Terespolu. Ve vnitrostátní dopravě jezdí např. v čele vlaků Západní expres, Krušnohor nebo Slovácký expres.

Lokomotivy Siemens Vectron mají maximální rychlost 200 km/h, resp. v provedení přímo do vlastnictví Českých drah to bude 230 km/h. Výkon je okolo 6 000 kW. Lokomotivy jsou vybaveny pro provoz v celé střední Evropě na napájecích systémech 3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC a 15

Foto zachycuje jednu ze dvou nových lokomotiv 193.569 při převzetí v SÚ Praha Vršovice dne 11. července 2023 (Foto Pavel Lakos/ČD). Grafika prezentuje aktuální nasazení hnacích vozidel ČD do zahraničí včetně lokomotiv Siemens Vectron.

TZ ČD