Lipsko představilo model nové tramvaje

Nová vozidla typu XXL Plus vyjedou od poloviny roku 2025 do ulic Lipska. Vozidla o šířce 2,4 metrů budou mít inovativní systém řízení a lépe zohlední potřeby cestujících s omezenou schopností pohybu a orientace.

Společnost Leipziger Verkehrsbetriebe (LVB) představila na městské slavnosti maketu přední části nové tramvaje ve skutečné velikosti. Každý z návštěvníků si tak mohl projít, osahat a ozkoušet na vlastní kůži nový vůz včetně kabiny řidiče. Návštěvníky přesvědčil nový vzhled a probudil očekávání nové inovativní generace vozidla.

Nová vozidla typu XXL Plus budou do Lipska dodávána od roku 2024. Od poloviny roku 2025 rozšíří stávající tramvajovou flotilu. S novými tramvajemi se na lipských kolejích poprvé objeví vozidla o šířce 2,4 metrů, která jako první vyjedou na linky 15 a 16. Za tímto účelem je od 90. let 20. století také postupně modernizována kolejová infrastruktura, a to za finanční podpory spolkové vlády a Svobodného státu Sasko. „Nové tramvaje pravděpodobně nepotěší české šotouše, kteří často uznávají jen staré tramvaje ČKD Tatra. Právě ty mají být v Lipsku definitivně vyřazeny z provozu s nástupem moderních tramvají XXL Plus,“ říká zakladatel webu MHD86 Ondřej Matěj Hrubeš.

Provozem moderních …

… pokračování pro předplatitele na Patreonu.

Marie Texlerová

redaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala VŠCHT v Praze, ale její vášní je psaní. Ráda cestuje veřejnou dopravou a sleduje nové trendy. V budoucnu ji láká vydat vlastní knihu.