Trvalé změny PID od září 2023

Spolu se začátkem nového školního roku bude provoz systému PID navrácen do původního stavu před prázdninami včetně obnovení školních linek. Současně s tím ale vstupují v platnost některé trvalé změny vybraných autobusových linek a zastávek v Praze i Středočeském kraji. Městské linky v Praze se mění od pondělí 4. 9. 2023, příměstské a regionální linky od neděle 3. 9. 2023.

Nejvýznamnějšími novinkami jsou nové příměstské a regionální linky 411 z Prahy do Zdib, 413 z Prahy do Litoměřic, 414 z Prahy do Outletu v Tuchoměřicích, 672 z Hlásné Třebaně do Všenor a 856 z Kralup nad Vltavou do Zákolan. Prodlužuje se noční autobusová linka 904 ze Stodůlek přes Zličín na Sídliště Řepy. V oblasti Kralup nad Vltavou dochází k reorganizaci autobusových linek ve směru na Holubice a kvůli nutnosti uvolnění číselné řady pro další příměstské linky budou přečíslovány tři regionální linky na Mladoboleslavsku. Mění se také školní spoje na vybraných linkách v Praze i Středočeském kraji.

Nejvýznamnější změny jednotlivých linek

110 Linka je prodloužena ze zastávky Třeboradice do nové zastávky Třeboradický hřbitov.

160 Spoje vedené až do Suchdola nově zastavují v zastávkách K Housličkám a také v nové zastávce Horní Lysolaje.

166 Linka je prodloužena ze zastávky Třeboradice do zastávky Sídliště Čakovice.

274 Školní linka je prodloužena do trasy Poliklinika Modřany – Sídliště Libuš – Kunratická škola, je zaveden také ranní spoj ve směru Poliklinika Modřany.

276 Školní linka je zrušena (Hrnčíře – Opatov) a její spoje převedeny na linku 326.

300 Zkrácení intervalů na okrajích přepravních špiček a v dopoledním období pracovních dnů. Část spojů v pracovní dny ráno je v Kladně zkrácena o úsek Náměstí Svobody – Energie. V pracovní dny ráno a odpoledne jsou zavedeny nové spoje v trase Nádraží Veleslavín – Hřebeč v intervalu cca 60 minut.

303 Vybrané školní spoje nově zajíždějí do nové zastávky Sibřina, škola.

316 V úseku Holubice – Kralupy nad Vltavou je linka vedena nově všemi spoji přes zastávky Modrá Hvězda, Na Krétě, Čechova až V Zátiší (tedy stejně jako současné školní spoje) a nejede přes Hybešovu (nahrazeno novou linkou 856). V tomto úseku je zaveden víkendový provoz 2 páry spojů (náhrada za zkrácenou linku 646).

360 Zkrácení intervalu o víkendech ve vybraných obdobích na 60 minut.

361 Zavedení víkendového provozu v úseku Nový Knín – Dobříš (3 spoje), nový první ranní spoj o víkendech z Nového Knína do Prahy, nový školní posilový spoj odpoledne z Dobříše na Starou Huť.

368 Posílení provozu v ranní i odpolední špičce pracovních dnů.

370 Posílení provozu v pracovní dny v úseku Postřižín – Kralupy nad Vltavou jako částečná náhrada za omezenou linkou 663.

411 Nová linka v trase Praha, Kobylisy – Zdiby – Zdiby, Holosmetky / Zdiby, Brnky (v provozu v pracovní dny cca od 6 do 20 hod.).

413 Nová linka v trase Praha, Letňany – Nová Ves – Ledčice – Terezín, aut. nádr. – Litoměřice, aut. nádr. – Litoměřice, žel. st. horní (v provozu celodenně, celotýdenně, v úseku Litoměřice, aut. nádr. – Litoměřice, žel. st. horní jede pouze o víkendu) (již od 2. 9. 2023).

414 Nová linka v trase Nádraží Veleslavín – Tuchoměřice, Outlet (POP Airport) – Terminál 1 (v provozu celotýdenně cca od 9:00 do 19:00, na lince jsou zavedeny takéškolní spojev traseStředokluky, U Školy – Tuchoměřice, Obecní úřad – Tuchoměřice, Outlet – Nádraží Veleslavín) (již od 1. 9. 2023).

416 Linka je přečíslována na 763 (Mladá Boleslav – Dobrovice, Chloumek).

417 Linka je přečíslována na 764 (Mladá Boleslav – Mcely).

418 Linka je přečíslována na 775 (Mladá Boleslav – Horky nad Jizerou – Benátky nad Jizerou). Vybrané spoje v pracovní dny odpoledne jsou odkloněny do Benátek n. Jiz.

450 Víkendové spoje jedoucí přes Dobříš jsou zkráceny do Sedlčan a do Prahy dále vedeny jako linka 360 přes Štěchovice.

457 Zrušeny školní spoje přes zastávku Hybešova (nahrazeny novou linkou 856).

514 Zavedení víkendového provozu (2 páry spojů Dobříš – Županovice).

557 Nový 1 pár školních spojů Mukařov – Klokočná – Světice, škola (1 spoj ráno tam a odpoledne zpět). Posílení 1 páru školních spojů Svojetice – Stříbrná Skalice druhým autobusem.

646 Linka je zkrácena o úsek Kralupy nad Vltavou, hřbitov – Holubice. Část spojů je zkrácena už do zastávky Kralupy nad Vltavou, žel. st. (nahrazeno novou linkou 856 a posílením linky 316).

657 Všechny spoje jsou nově vedeny až do/ze zastávky Odolena Voda, závod (prodloužení většiny spojů o úsek Baštěk – Odolena Voda, závod).

663 V pracovní dny je zrušena většina spojů Kralupy nad Vltavou – Úžice, logistické centrum. O víkendu jsou zrušeny 3 páry spojů a zbylé spoje nezajíždějí do zastávky Úžice, logistické centrum.

671 V souvislosti s otevřením nové školy v Přezleticích už školní linka nejede do Brandýsa n. L. ani do Zelenče, naopak je posílen provoz mezi Jenštejnem a Přezleticemi.

672 Nová linka v trase Hlásná Třebaň – Lety, K Libří – Dobřichovice, nádraží – Všenory, Horní Mokropsy (v provozu v pracovní dny cca od 6 do 18 hod.).

765 Vybrané školní spoje jsou prodlouženy do nové zastávky Sibřina, škola.

774 Linka je zrušena (Zdiby, Holosmetky – Zdiby, Brnky) a nahrazena prodloužením spojů do Prahy jako nová linka 411.

856 Nová linka v trase Kralupy nad Vltavou, žel. st. – Kralupy nad Vltavou, Hybešova – Dolany nad Vltavou, Debrno – Tursko – Holubice – Otvovice – Zákolany (linka je v provozu v pracovní dny cca do 19 hod.).

862 Linka je z důvodu nízkého využití zrušena (Beroun, Aut. nádr. – Beroun, Bezručova – Beroun, Aut. nádr.).

904 Prodloužení noční linky ze zastávky Luka přes Stodůlky, Zličín do zastávky Sídliště Řepy (ruší se zastávka Sídliště Stodůlky).

Změny zastávek

Doubravčice, Na Čtvrtích nová zastávka pro linku 423 (na znamení)

Drásov, Skalka nový název pro zastávky Dubenec, Skalka I.+III.+IV. a Drásov, Skalka V.+VI.+VII.

Hamplova nový název pro zastávku Králova v Bělomlýnské ulici

Horní Lysolaje nová zastávka pro linku 160 (na znamení)

Hostivařský hřbitov nový název pro zastávku Selská

Hostomice, Radouš, u křížku nová zastávka pro linky 639, 640 (na znamení)

Klokočná nová zastávka pro linku 489 (stálá)

Klokočná, náves nový název pro původní zastávku Klokočná

Kralupy nad Vltavou, Lobeček, pískovna zrušení zastávky pro linky 370, 663

Křenek, rozcestí zrušená zastávka pro linku 669

Křesetice obnovení původní zastávky SID pro linku 788

Sibřina, škola nová zastávka pro linky 303, 765 (stálá)

Sudovo Hlavno, Konětopská nová zastávka pro linku 669 (na znamení)

Třeboradický hřbitov nový název pro zastávku Králova ve Schoellerově ulici

Úvaly, Pařezina zrušená zastávka pro linky 484, 655

Zamenhofova nová zastávka také ve směru Nádraží Hostivař pro linky 181, 182, 183 (na znamení)

TZ ROPID