MAN získal ocenění udržitelný autobus roku

Ať se objeví kdekoli, zanechá trvalý dojem: Ať už ve městech, na veletrzích, v Dolomitech nebo nyní na soutěži Sustainable Bus Award. MAN Lion’s City 10 E zapůsobil na mezinárodní porotu složenou z odborných novinářů a získal ocenění v kategorii městských autobusů. Porota kladně hodnotila zejména efektivitu, šetrnost k životnímu prostředí, kompaktní rozměry plně elektrického autobusu a angažovanost společnosti MAN jako průkopníka v oblasti elektromobility.

Udržitelný autobus roku (Sby) byl zvolen již pošesté. Stejně jako v předchozích letech mezinárodní porota ocenila pouze nejinovativnější a nejudržitelnější autobusy na evropském trhu. Mezi nimi je i MAN Lion’s City 10 E, který zvítězil v kategorii městských autobusů a nechal za sebou své konkurenty. „Jsme potěšeni, že MAN Lion’s City 10 E – nejmladší model z naší rodiny elektrobusů – zapůsobil na odbornou porotu a získal ocenění Udržitelný autobus roku 2024,“ řekl Barbaros Oktay, vedoucí divize autobusů společnosti MAN Truck & Bus, který cenu převzal 6. října v Bruselu na slavnostním zahájení „Busworld 2023 Grand Inauguration“. V oblasti udržitelnosti je cena Sby první a jedinou evropskou cenou určenou speciálně pro městské, meziměstské a zájezdové autobusy. „Proto jsme na toto ocenění obzvláště hrdí. Koneckonců je uznáním našeho neúnavného úsilí o ekologická řešení a inovativní technologie. Ocenění také ukazuje, že MAN Lion’s City 10 E byl jako hospodárné a udržitelné vozidlo skvěle přijat nejen zákazníky a cestujícími, ale také odborníky,“ dodává Barbaros Oktay.

Porota složená z odborných novinářů z osmi evropských zemí ocenila MAN Lion’s City 10 E za jeho významné přednosti: Plně elektrický městský autobus s velmi dobrou přepravní kapacitou až 80 cestujících pokrývá důležitý segment trhu. Nízká hmotnost a délka 10,5 m navíc zaručují skvělou ovladatelnost. Díky kompaktním rozměrům a rekordně malému průměru otáčení 17,2 metru je midibus MAN určen pro provoz v úzkých centrech měst a v přeplněných městských oblastech. Lion’s City 10 E je poháněn elektromotorem o maximálním výkonu 240 kW. Motor vlastního vývoje odlišuje MAN od mnoha konkurentů na trhu e-busů, kteří se spoléhají na komponenty třetích stran. Podle poroty tento vlastní vývoj přispívá nejen k výkonu autobusu, ale také podtrhuje odhodlání společnosti MAN být průkopníkem v oblasti technologie elektrobusů. Díky tomu je Lion’s City 10 E obzvláště atraktivní pro provozovatele, kteří dbají na ochranu životního prostředí, a je více než zaslouženým vítězem ceny Sustainable Bus Award.

Přitahuje pozornost na veletrzích i vysoko v horách

Lion’s City 10 E vzbudil zájem již na červnovém veletrhu UITP v Barceloně. Nyní si jej mohli prohlédnout návštěvníci veletrhu Busworld Europe na stánku společnosti MAN od 7. do 12. října. Silnou stránkou plně elektrického midibusu, který se bude od začátku roku 2023 vyrábět v závodě MAN v polských Starachowicích, jsou jeho kompaktní rozměry. Hodí se proto zejména pro zákaznicky orientované služby, jako je přeprava cestujících „na vyžádání“ po určité trase pohodlně a bez přestupování. Může také posílit linky v době dopravní špičky nebo být využíván v kyvadlové dopravě do centra města. A konečně, Lion’s City 10 E má podobnou přepravní kapacitu jako mnoho dvanáctimetrových autobusů, ale potřebuje podstatně méně místa v úzkých ulicích a vozovnách. Že je MAN Lion’s City 10 E ideální i pro velmi náročné trasy, nedávno prokázal praktický třídenní test ve vysokohorském prostředí jihotyrolských Dolomit. Na trase dlouhé 531 km překonal e-bus více než 10 000 výškových metrů a spotřeboval v průměru 0,77 kWh na kilometr. Nejnovější člen rodiny elektrobusů MAN Lion’s City E dosáhl těchto špičkových hodnot účinnosti díky inovativní technologii a pozoruhodné míře rekuperace přesahující 50 %.

„Zejména ve veřejné dopravě jsou udržitelná řešení žádanější než kdy jindy. Proto společně s našimi partnery a zákazníky posouváme udržitelnou mobilitu kupředu a zavazujeme se plnit cíle Pařížské klimatické dohody,“ říká Barbaros Oktay. „Nejpozději do roku 2050 chceme být neutrální z hlediska emisí skleníkových plynů. Jsme přesvědčeni, že budoucnost patří bezemisním vozidlům. Proto důsledně směřujeme k udržitelné veřejné dopravě a spoléháme výhradně na elektrický pohon – a na náš MAN Lion’s City E.“ Není to však „jen“ MAN, kdo prosazuje elektrické městské autobusy, ale stejným způsobem uvažuje stále více dopravních podniků v celé Evropě.

Ekologická klimatizace přispívá k delšímu dojezdu

MAN vděčí za svůj úspěch také tomu, že neustále pracuje na zlepšování svých služeb a produktů a také neustále zdokonaluje svůj e-bus. „Zákazník je vždy v centru naší pozornosti. Náš cíl je jasný: usnadnit zákazníkům podnikání pomocí nejmodernějších udržitelných řešení,“ vysvětluje Barbaros Oktay. Při optimalizaci řady Lion’s City E se proto jednoznačně zaměřuje na zvýšení bezpečnosti a komfortu pro řidiče a cestující, ale také na efektivitu vozidla. Například klimatizační systém CO2, který je nyní součástí standardní výbavy, je ekologičtější a zároveň výrazně účinnější, což již u současného modelu Lion’s City E může prodloužit dojezd až o 25 km.

Používání a recyklace baterií způsobem, který šetří zdroje

Technologie baterií je pro MAN velmi důležitá i z hlediska udržitelnosti. V centru pozornosti jsou otázky jako bezpečnost, dlouhá životnost, energetická kapacita zohledňující hmotnost a prostor, robustnost a výrobní náklady, stejně jako opětovné použití a recyklace. Prvním cílem je prodloužit životnost baterií, a když už to není možné, recyklovat suroviny, které obsahují. Baterie, které jsou po použití ve vozidle vráceny společnosti MAN, jsou podrobeny intenzivní analýze. Pokud se již nepoužívají jako tzv. trakční baterie, mohou být po opravě dále použity ve vozidle (druhé použití) nebo použity v druhé životnosti (druhá životnost baterie). MAN sází na mechanický proces, po němž následuje hydrometalurgické zpracování, aby se optimalizovala míra recyklace. „Tímto způsobem lze recyklovat až 96 % baterií,“ říká Heinz Kiess, vedoucí produktového marketingu pro autobusy ve společnosti MAN Truck & Bus.

Co je to ocenění Sustainable Bus Award?

Jedná se o první a jediné evropské ocenění pro výrobce autobusů a autokarů za jejich přínos k udržitelné dopravě. Neměla by být vnímána jen jako ocenění za „zelenější“ autobus. Cílem ocenění Sustainable Bus Award je vytvořit pozitivní povědomí o udržitelnosti. Mezinárodní porota hodnotí především aspekty, jako je bezpečnost, komfort, hlučnost, recyklovatelnost komponent, ale také celkové ekologické hodnocení výrobce.

TZ MAN