Restaurační ComfortJet na testování v klimatickém tunelu

Výroba vozů Viaggio Comfort pro České dráhy (ComfortJet) naplno běží v závodech Siemens Mobility ve Vídni, Grazu a v Mnichově a v závodě Škoda Group v Ostravě. První vyrobené vozy podstupují zkoušky v České republice i v zahraničí. Novinkou je restaurační vůz, který se právě teď nachází v klimatické komoře ve Vídni. 

Ve vídeňském závodě Siemens Mobility už byly vyrobeny hrubé stavby pro 40 vozů. V ostravském závodě Škoda Group byla montážně dokončena první souprava a probíhá její statické oživování a zprovoznění. Dalších osm vozů je ve fázi konečné montáže a statického oživení. Pro konečnou montáž se připravuje dalších osm vozů. V Grazu (Štýrském Hradci) v závodě Siemens Mobility běží výroba podvozků. Ve výrobě jsou již první řídicí vozy, které představují nejsložitější článek celé netrakční jednotky. Montáž kabiny a řídicích systémů probíhá v mnichovském závodě Siemens Mobility, který se specializuje na výrobu lokomotiv a probíhá zde i produkce lokomotiv Vectron včetně těch, které si objednaly České dráhy.

Důležitým milníkem bylo zahájení testů soupravy ComfortJet na Zkušebním železničním okruhu VUZ u Velimi. V září na okruh dorazila zkrácená souprava složená ze šesti vozů, v říjnu ji doplnil první řídicí vůz. V současné době jsou zde zkoušky zaměřeny na testování softwaru a komunikaci mezi jednotlivými vozy v rámci vlakové soupravy, probíhají jízdní zkoušky a zkoušky informačního systému pro cestující.

ComfortJety se nebudou testovat pouze na okruhu u Velimi, ale také v zahraničí. Momentálně probíhá příprava přesunu čtyř vozů do Rakouska. Na rakouských tratích budou probíhat jízdní zkoušky s rychlostí přesahující 200 km/h. V Rail Tec Arsenal – klimatické komoře ve Vídni – se právě teď nachází první restaurační vůz a specialisté z českého konstrukčního centra Siemens Mobility zde testují a prověřují parametry vozu.

„V RTA strávíme přibližně dva měsíce. Nejdříve je vůz v přípravné hale, kde prověřujeme jeho vlastnosti. Montujeme senzory na klapky klimatizace, abychom viděli jejich polohu během testů. Spouštíme klimatizaci a měříme jaké množství vzduchu nám proudí do kterých částí vozu. Nastavujeme systém tak, aby nám do jednotlivých částí proudilo adekvátní množství vzduchu. Poté přijdou odborníci z RTA a instalují všechny senzory, což standardně trvá dva týdny. Následně je vozidlo posunuto do klimatické komory, kde stráví zhruba dva týdny,“ řekl Pavel Slaný z Engineeringu Siemens Mobility.

První týden se v klimatické komoře nastaví a odladí vůz. Druhý týden probíhají oficiální testy podle normy teplotního komfortu. Měření probíhá při teplotách od -25 až do +45 °C, během kterých se ověřuje stav vozu bez lidí i plně obsazený vůz, za stání i za jízdy. Tyto parametry jsou simulovány rychlostí proudění vzduchu v klima komoře. Porovnává se osluněný i neosluněný vůz pro zjištění komfortních parametrů uvnitř vozu. Také se sleduje sekvence otevíraní dveří, která simuluje stání v zastávkách.

Netrakční jednotky ComfortJet nabídnou celkem 555 míst k sezení, z toho 99 míst je v 1. třídě. Dalších 18 míst se nachází v restauračním oddíle. Vlak nabídne palubní Wi-Fi síť, zásuvky 230 V a USB konektory pro napájení cestovní elektroniky, elektrických invalidních vozů a elektrokol. Souprava je přizpůsobena pro cestování osob na vozíku a je v ní k dispozici restaurační oddíl, dětské kino, místa pro uložení kočárků, jízdních kol a dalších velkých zavazadel a nabízí celou řadu dalších výhod, které poskytují moderní vlakové soupravy, např. se jedná o volně průchozí interiér celého vlaku.

TZ Siemens Mobility