Další olomoucký Panter v provozu

České dráhy od společnosti Škoda Group převzaly a uvedly do pravidelného provozu osmí vlak RegioPanter řady 640.2. Nová jednotka určena pro tratě Olomouckého kraje nese označení 640.214. První výkon jednotky byl dnes ráno na osobním vlaku z Olomouce do Šumperka.

Dopravce objednal u společnosti Škoda Group celkem 27 nových třívozových jednotek RegioPanter. Počet dodaných vlaků do Olomouckého kraje se tak přiblížil třetině. Všechny budou uvedeny do provozu do jara 2024. Nahradí starší soupravy z klasických vozů s lokomotivou a elektrické jednotky řady 460 přezdívané Tornádo na všech páteřních tratích v regionu a také v severní části Zlínského kraje.

Nové vlaky nabídnou na elektrifikovaných tratích bezbariérové cestování, možnost připojení k palubní Wi-Fi síti nebo napájet během cesty cestovní elektroniku prostřednictvím USB konektorů nebo palubní sítě 230 V 50 Hz. Díky tomu lze ve vlaku surfovat na internetu, sledovat filmy, seriály, vyřizovat e-maily a dělat řadu dalších činností, které jízda autem neumožňuje. Moderní vlak lze při cestách po Olomouckém kraji využít třeba jako train office.

Moderní vlaky RegioPanter nabídnou cestujícím v regionu více než 6 300 míst k sezení v celkem 81 klimatizovaných vozech. Délka všech vlaků dodaných do Olomouckého kraje by v případě jejich spojení dosáhla více než 2,1 kilometru.    

TZ ČD