Do Brna míří nový trolejbus od Škoda 32 Tr

Nový trolejbus Škoda 32 Tr je na své cestě do Brna. Dopravní podnik města Brna si ho od Škoda Group slavnostně převzal v rámci tiskové konference na veletrhu Czechbus 2023. Brno se může pochlubit nejrozvinutější trolejbusovou sítí v České republice. Stávající vozový park, skládající se z více než 140 trolejbusů Škoda, ho staví do čela v zavádění progresivních a ekologických řešení veřejné dopravy. Nákup vozidel typu Škoda 32 Tr je tak přirozeným pokračováním tohoto trendu.

Brno zaujímá v historii i přítomnosti Škodovky zvláštní místo, neboť je největším provozovatelem našich trolejbusů v České republice. Jsme rádi, že můžeme v tomto odkazu pokračovat i prostřednictvím nejnovějšího přírůstku do brněnské flotily. Dopravci, kteří chtějí modernizovat svůj vozový park a přizpůsobit se rostoucí poptávce po udržitelné mobilitě, najdou ve voze Škoda 32 Tr přesvědčivé řešení. Vozidlo nabízí provozní efektivitu, nižší dopad na životní prostředí a lepší zážitek pro cestující, což z něho činí ideální volbu pro města, která chtějí být lídrem v oblasti dopravních řešení 21. století,“ zdůraznil Radek Svoboda, Managing Director Components & Bus Mobilty ve Škoda Group.

Dodávkou dalších deseti parciálních trolejbusů 32 Tr pokračujeme v masivní obnově vozového parku trolejbusů. Jedná se o moderní, nízkopodlažní a klimatizované vozy, které mohou jet až deset kilometrů mimo trolejové vedení. To oceníme nejen v běžném provozu, ale i při výlukách. Novými trolejbusy nahradíme téměř dvacet let staré vozy typu 21 Tr, což bude pro cestující co do komfortu velmi vítaná změna,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB, a.s. Brněnský dopravní podnik v tuto chvíli provozuje deset parciálních trolejbusů 26Tr a deset 32Tr. Po dodávce dalších deseti 32Tr od Škoda Group jich tak na přelomu roku bude v Brně jezdit třicet.

Téměř 70 let s trolejbusy Škoda

Dopravní podnik města Brna uzavřel v roce 2022 se Škoda Group rámcovou smlouvu na dodání deseti parciálních trolejbusů typu 32 Tr s možností opce na dalších třicet kusů. Částečně tuto opci využil, když si objednal dodatečných 10 vozidel. Prvních deset kusů z původní objednávky bylo do Brna předáno letos v červnu, během následujících dvou měsíců bude doručena druhá desítka. Celková hodnota zakázky může dosáhnout až 472 milionů Kč.

Škodovka dodává trolejbusy do Brna už od 50. let 20. století. Aktuálně je zde v provozu více než 140 vozidel z produktových řad 26 Tr, 27 Tr, 31 Tr a 32 Tr.

Technické parametry trolejbusu Škoda 32 Tr
Délka: 12 000 mm
Šířka: 2 550 mm
Výška: 3 370 mm
Výkon: 160 kW
Max. rychlost: 65 km/hod
Celkový počet cestujících: 95 osob

TZ Škoda Group