Mega trolejbus pro Prahu 6 už vozí cestující v Letňanech

Ve čtvrtek 21. prosince začala v Praze další fáze zkušebního provozu tříčlánkového trolejbusu Škoda–Solaris 24m. Ve 13:06 proběhla první jízda s cestujícími na trase Palmovka – Trutnovská. Dopravní podnik hl. m. Prahy plánuje zkušební jízdy na každý den, včetně Štědrého dne. Zájemci o svezení mohou najít jízdní řád čtyřiadvaceti metrového trolejbusu na webu dopravního podniku.

„Jízda trolejbusem je příjemná a tichá. Normálně se můžete bavit s kamarádem, aniž by bylo třeba zvyšovat hlas, jako je tomu v autobusech. Mile překvapily také jízdní vlastnosti na dnešní jízdě. Ať už se jedná o svižný rozjezd ze zastávky, či schopnosti náhle zastavit před překážkou a zabránit nehodě. Jsme rádi, že projekt trolejbusu 59 na letiště jde podle plánu a v termínech,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš (ODS), radní pro dopravu v Praze 6 a dodává: „Jistým nedostatkem v interiéru jsou snad jen chybějící police na zavazadla, která známe v autobusech linky AE.“

Nasazení trolejbusu na současnou linku 119 (Nádraží Veleslavín – Letiště) je plánované na jaro 2024. Podle vyjádření výrobce není žádný skluz ve výrobě.

Retro: Reportáž ČT24, 21. 12. 2024, 12:17