Tramvaje Končar KEV pro Osijek

Provozovatel městské dopravy GPP Osijek objednal 10 nízkopodlažních tramvají od společnosti Končar KEV. Dodání je naplánováno na přelom března a září 2025.

Společnost GPP Osijek objednala pro městský provoz 10 nízkopodlažních tramvají od společnosti Končar. Jedná se o tříčlánkové vozy dlouhé 20,8 m s kapacitou 135 cestujících, z toho 35 sedících. Jejich dodání je naplánováno na období od března do září 2025. 

Kontrakt na nízkopodlažní tramvaje, podepsaný 6. září 2023, má hodnotu 25 milionů eur, z čehož 20 milionů pochází z Národního plánu obnovy odolnosti na období 2021 až 2026. 

Uzavření této smlouvy představuje pokračování úspěšného působení společnosti Končar na domácím trhu. V současné době vyrábí firma 20 nových nízkopodlažních tramvají pro společnost ZET, provozovatele městské hromadné dopravy v Záhřebu. 

Nová vozidla obohatí už tak dlouhou tramvajovou historii Osijeku. Kolejová dráha je zde v provozu od roku 1926 a v současné době disponuje provozovatel 17 tramvajemi Tatra T3R.PV, což jsou renovovaná vozidla Tatra T3 YU. Záhřeb a Osijek jsou jediná dvě chorvatská města, kde se svezete tramvají.

Marie Texlerová

redaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala VŠCHT v Praze, ale její vášní je psaní. Ráda cestuje veřejnou dopravou a sleduje nové trendy. V budoucnu ji láká vydat vlastní knihu.