Flotila dopravce ČD Bus se rozrostla o deset nových nízkopodlažních autobusů

Autobusový dopravce ČD Bus převzal v těchto dnech desítku nových vozidel. Nízkopodlažní autobusy mají kapacitu 45 míst k sezení a mezi jejich výbavu patří např. klimatizace, vyklápěcí nájezdová plošina nebo couvací kamera. V příštích měsících budou nové autobusy zajišťovat přepravu cestujících během výlukové činnosti v Jihomoravském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji. Investice do rozvoje a modernizace vozidlového parku ČD Bus plánuje i v příštích letech.

Nové autobusy Iveco si zástupci společnosti ČD Bus, dceřiné firmy Českých drah, převzali v tomto týdnu. Vozidla už dostala firemní vizuál a jsou tak připravena vozit cestující v rámci náhradní autobusové dopravy při výlukách na železnici. „Máme velkou radost, že se náš vozidlový park tak významně rozrostl. Jedná se o nízkopodlažní autobusy s kapacitou 45 sedadel, pohodlně do nich nastoupí cestující s kočárkem, lidé s omezenou možností pohybu a díky vyklápěcí nájezdové plošině mohou bez problému cestovat i lidé na invalidním vozíku. Samozřejmě nechybí ani klimatizace. Chceme zákazníkům poskytnout maximum, aby když už musejí kvůli výluce přesedat, cestovali pohodlně a bez překážek. V příštím roce plánujeme nakoupit další tři desítky autobusů a v tomto trendu bude společnost pokračovat i v dalších letech,“ říká Adam Svojanovský, předseda představenstva ČD Bus.

Hlavní provozovna společnosti je na jižní Moravě, firma má ale celorepublikovou působnost, letos otevřela novou pobočku na Plzeňsku. Další provozovny jsou v plánu.

Hlavním impulzem k pořízení autobusového dopravce byly pro České dráhy často přemrštěné ceny externích firem za náhradní autobusovou dopravu během výluk. „Roční náklady na dopravu během výluk nebo mimořádností na železnici se pohybují v řádech stamilionů korun. Díky pořízení vlastního autobusového dopravce se nám podařilo snížit náklady na náhradní autobusovou dopravu o desítky milionů. Nově pořízené autobusy budou příští rok jezdit při výlukách ve třech krajích – Plzeňském, Královéhradeckém a Jihomoravském,“ popisuje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Vzhledem k postupné expanzi firmy probíhá průběžně také nábor nových zaměstnanců. „Díky dalšímu rozšiřování u nás mají otevřené dveře zájemci o práci řidiče. Nabízíme jim stabilní zázemí a záštitu národního dopravce. Uplatnění nabízíme napříč celou republikou,“ doplňuje Adam Svojanovský.

TZ ČD