Finanční provoz linky 232 v roce 2024

Na konci roku 2023 byl provoz linky 232 v Praze hrazen z běžného rozpočtu města, podobně jako je to obvyklé u ostatních výlukových linek v rámci Pražské integrované dopravy (PID). Pro tento rok by však měla být vyhrazena speciální rezerva pro linku 232, a to v důsledku předběžné dohody mezi městem, Správou železnic a Sekyra Group. Podle této dohody by měl být provoz linky hrazen v poměru 1/3 HMP, 1/3 SŽ a 1/3 Sekyra Group.

Podle informací od Ing. Martina Šubrta, náměstka ředitele pro městskou dopravu a marketing, se v tomto roce očekává změna ve způsobu financování provozu linky 232. Provoz by měl být financován třemi hlavními subjekty: Hlavním městem Prahou, Správou železnic a Sekyra Group, přičemž každý z nich přispěje jednou třetinou na provozní náklady.

„Příslušné konkrétní smluvní vztahy budou však ještě předmětem jednání po Novém roce,“ uvedl Ing. Šubrt v prosinci 2023. Celkové měsíční náklady na provoz linky 232 činí přibližně 300 000 Kč.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.