Vesmírné cestování po Českých Budějovicích

Nemusíte být astronautem, abyste zažili pocit kosmické výpravy. Stačí nastoupit do autobusu MHD v Českých Budějovicích. Ten vesmírný určitě nepřehlédnete.

Nově vyjede do ulic autobus, který je doslova pojízdným uměleckým dílem. Ručně pomalovaný je nejen zvenku, ale i uvnitř. O jeho kosmickou výzdobu se postaral tým umělců známých nejen z místní graffiti scény.

Zadavatelem díla je Hvězdárna a planetárium České Budějovice. „Ručně sprejovaný autobus je něco víc, než jen pojízdný billboard,“ říká Jakub Šimánek z budějovické hvězdárny. „Je to upoutávka nejen na naše planetárium, ale i na samotný vesmír a jeho krásy. Něco, co rozvíří fantazii cestujících, tak jako to dělají umělecká díla v galerii. Tohle dílo vás bude doprovázet na vašich cestách po městě,“ dodává.

Umělci Jakub „Regie 257“ Šanda a Lukáš „Bank“ Michal se na více než dva týdny zavřeli do lakovny budějovického Dopravního podniku a vyzbrojili se několika stovkami plechovek s barvami ve spreji. Pod jejich rukama se pak z běžného autobusu postupně stával originální vesmírný vůz.

„Návrh jsme ladili společně s budějovickou hvězdárnou, přičemž jsme využili i nástroje umělé inteligence,“ popisuje Jakub Šanda, známý jako Regie 257. „Pak přišly na řadu přípravné práce, ochranné olepení vozu a následně série směn v lakovně. Byly to dvanáctky ruční práce s maskou na obličeji. Nakonec ještě dokončovací práce a úpravy povrchu, aby měl kosmický vůz výdrž na dlouhých cestách vesmírem. Náročná práce, ale máme z ní radost.“

Plánovaný start: 29. 2. 9:29

Pro první cestující vesmírný bus vyrazí ve čtvrtek 29. února v 9:29 z točny ve Starých Hodějovicích jako linka číslo 11. Od té doby by se měl držet v gravitačním poli Země po trajektoriích různých linek budějovické MHD.

Ke startu bude autobus připraven přibližně od 9:10 ve výstupní zastávce Staré Hodějovice, Náves. Na palubu nastoupí i speciální hosté. Za Hvězdárnu a planetárium bude na startu přítomna ředitelka Jana Tichá a za Dopravní podnik ředitel Slavoj Dolejš. První jízdy se zúčastní také zástupci města a kraje – primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová a náměstek jihočeského hejtmana Pavel Hroch.

Společně pak vyrazí kosmickým busem linky č. 11 a zahájí tak novou éru vesmírného cestování po Českých Budějovicích.

TZ DPMČB