Začíná sezóna v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka

Také v letošním roce čeká na návštěvníky největšího železničního muzea v Česku s provozními vozidly bohatý program. Vedle speciálních tematických víkendů jsou připraveny jízdy historických vozidel do různých míst v okolí Lužné u Rakovníka a množství jedinečných exponátů od skutečných vozidel po železniční modely a ukázky různé drážní techniky od lokomotiv přes osobní a nákladní vozy po zabezpečovací techniku nebo průmyslové dráhy. Letos se muzeum poprvé otevře v sobotu 27. dubna.

ČD Nostalgie připravila také bohatý program jízd historických vozidel po celém Česku. 

  „Pro návštěvníky muzea jsme letos připravili několik novinek. Zmínil bych například mnohem větší a zajímavější okruh pro průmyslovou malodráhu v našem areálu, která se těší velké oblibě u rodin s dětmi. Pro letošní rok jsme připravili také několik tematických víkendů, které jsou velmi oblíbené. O víkendu 11. a 12. května to bude Parní víkend, 17. května v rámci Muzejní noci bude možné muzeum navštívit i ve večerních hodinách a zažít výjimečnou podvečerní atmosféru v depu, o víkendu 20. a 21. července chystáme Setkání drezín, na 17. a 18. srpna máme připravený Model víkend, kde se budou prezentovat nejen železniční modeláři, a 5. a 6. října zveme všechny příznivce motorových lokomotiv na Setkání Hektorů. Své brány muzeum uzavře 27. října. Jako novinku připravujeme na 7. prosince jízdy Mikulášského vlaku v okolí muzea,“ představuje nejzajímavější akce muzejní sezóny Marek Plochý, ředitel Centra historických vozidel Českých drah.

Kromě toho jsou na řadu víkendů připraveny různé nostalgické jízdy z muzea Českých drah, např. 22. června vyrazí zvláštní vlak do Bochova, 6. července pojede parní vlak údolím Berounky do Nižboru a 7. července vyrazí parní vlak na trať do Kolešovic. Tyto jízdy se budou opakovat také 3. a 4. srpna. Ve dnech 9. a 23. července a potom také 6. a 20. srpna jsou připravené jízdy historického motoráčku do Kralovic. Každou prázdninovou středu, tedy po celý červenec a srpen, jsou připraveny také zvláštní nostalgické vlaky do depozitáře Národního technického muzea v Chomutově. V jeden den je tak možné shlédnout dvě nejzajímavější železniční expozice v naší zemi a ještě si užít jízdu historickým motorákem.        

ČD Nostalgie v regionech

České dráhy připravily se svými partnery letos také řadu nostalgických jízd v různých koutech Čech a Moravy. Tradiční jsou jízdy historických motoráčků na lokálce Břeclav – Lednice. Jejich provoz bude probíhat o víkendech a svátcích od začátku května až do konce září. Připravené jsou také jízdy pražského Čtyřkoláku v Praze a okolí. Chystají se tradiční výlety Párou na Dobříš (4. května a 12. října) a Párou Posázavím (31. března, 5. května a 13. října). V provozu bude také Rožnovský parní expres a chystají se i další jízdy při příležitosti různých regionálních akcí a událostí. Vrcholem sezony bude zcela jistě Národní den železnice v České Třebové v termínu 21. a 22. září. 

TZ ČD