Ministerstvo dopravy představilo investorům projekt dostavby vybraných úseků dálnice D35 formou PPP

Bezmála 50 km dálnice D35 bude realizováno státem ve spolupráci se soukromým sektorem. Na Ministerstvu dopravy se proto sešlo 111 zástupců (dalších 92 se připojilo online) investorů, stavebních firem, financujících institucí nebo například poradců, kteří mají o projekt zájem, aby se seznámili s jeho klíčovými parametry. Celá tato klíčová tepna se pro řidiče zprovozní v roce 2029.

Cílem investorského dne bylo potenciálním zájemcům o realizaci projektu ze stran investorů, stavebních firem, financujících institucí i poradců představit základní parametry a strukturu PPP projektu tak, jak je nyní v rámci resortu dopravy zvažováno.

„Investorský den byl impulzem pro domácí a zahraniční investory, že výběrové řízení na koncesionáře, pro tento důležitý projekt, bude brzy zahájeno. Základní parametry projektu vycházejí z úspěšného projektu PPP D4, což dává investorům předpoklad kvalitně připraveného projektu dle mezinárodních standardů, do kterého má smysl své zdroje investovat. Děkujeme za účast a projevený zájem všem zástupcům firem.“, uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Investorský den nebyl ale jen o prezentování projektu dostavby dálnice D35 formou PPP. Představoval také dobrou příležitost pro diskuzi s účastníky a sesbírání zpětné vazby. Již během Investorského dne ze strany účastníků rezonoval velký zájem o projekt PPP D35.

Výběrové řízení na dodavatele (koncesionáře) bude zahájeno v létě letošního roku. Jedná se o kvalifikační fázi, kde jednotliví uchazeči budou muset doložit zejména své zkušenosti s obdobnými projekty. Zadavatel hodlá posoudit předloženou kvalifikaci a do dalšího kola řízení vybrat několik nejlépe kvalifikovaných účastníků.

Dostavba dálnice D35 formou PPP, tedy prostřednictvím spolupráce státu se soukromým sektorem, se týká výstavby dvou úseků dlouhých celkem bezmála 35 kilometrů mezi Mohelnicí a Opatovcem. Očekávaná úhrnná cena výstavby je odhadována na cca 35 miliard Kč. Vybraný dodavatel bude zároveň provozovat a udržovat úseky mezi Litomyšlí a Opatovcem v délce 22 km, které budou postaveny mimo model PPP.

Dálnice D35 je klíčovým dopravním tahem s tím, že do konce roku postupně začne výstavba šesti úseků v délce 35,7 kilometrů a bude tedy najednou ve výstavbě rekordních 64 kilometrů dálnice D35. V dalších letech je v plánu zahájit a dokončit stavbu zbývajících 52,7 kilometrů. Dálnice D35 má být dokončená v roce 2029.

TZ MD