Tisíce lidí navštívily vozovny dopravního podniku v rámci oslav výročí 125 let MHD v Plzni

V sobotu 15. června oslavily Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) výročí 125 let městské hromadné dopravy v Plzni. Do obou vozoven přišly tisíce návštěníků a největší zájem byl o komentované prohlídky nové vozovny na Slovanech, která se v sobotu poprvé otevřela veřejnosti. Úspěch neslavil jen sobotní bohatý program, ale i nedělní tramvajový konvoj.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je 20240615-KOV_6817-1024x715.jpg.

„Jsem rád, že jsme mohli v Plzni oslavit už 125. výročí městské hromadné dopravy. Návštěvníci mohli v obou vozovnách nahlédnout do bohaté historie PMDP a zároveň vidět, jak se dopravní podniky úspěšně transformují do moderní firmy,“říká primátor města Plzně Roman Zarzycký, a dodává: „Všem plzeňským dopravákům bych chtěl za jejich práci poděkovat, a popřát jim co nejvíce jízd bez nehod a mnoho spokojených cestujících.“

Výstava historických, provozních i technologických vozů, ukázky dynamického dispečinku, tramvajový simulátor, panelové výstavy, komentované prohlídky, zajímavé rozhovory, soutěže pro děti i dospělé a mnoho dalšího bylo k vidění v obou vozovnách PMDP. Do vozovny na Slovanech dorazilo v průběhu dne neuvěřitelných 4 200 návštěvníků, na Karlov si pak našlo cestu přes 3 700 lidí.

„Tak velký zájem o historii i současnost veřejné dopravy v Plzni nás velmi těší. Návštěvníkům jsme nabídli opravdu nabitý program v obou vozovnách, ale i tak nás návštěvnost oslav mile překvapila, jelikož se v sobotu v Plzni konalo mnoho další akcí,“ říká generální ředitel PMDP Jiří Ptáček.

Obrovský zájem byl především o prohlídky nové vozovny na Slovanech, které byly rozděleny na
3 komentované okruhy – měnírna, provozně-administrativní budova a haly odstavu a údržby. PMDP se snažily prohlídky naplánovat v co nejkratším intervalu, aby se dostalo na co nejvíce zájemců, přesto byly prohlídky beznadějně obsazené. Celkem se do budov ve vozovně na Slovanech podívalo více než 1300 návštěvníků.

Velký úspěch slavil i tramvajový simulátor, stánek dynamického dispečinku nebo známý herec a fanoušek veřejné dopravy Václav Kopta, který v odpoledních hodinách dorazil do vozovny na Karlově. Populární byly u návštěvníků i jízdy historických vozů v čele se Škodou 706 RO, která na olavy dorazila z pražského dopravního podniku. Účastníci oslav také hojně využívali fotoboxy, kde si mohli zdarma udělat speciální fotografii na památku a již standardně oblíbené byly i soutěžní stanoviště pro děti, kde po splnění všech stanovišť děti obdržely speciální medaili. Těch bylo nakonec rozdáno více něž 600.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je 20240615-KOV_6244-1024x684.jpg.

K oslavám výročí patří i upomínkové předměty. Každý, kdo dorazil do vozovny na Karlově, dostal limitovanou edici pohledu, na kterou si mohl otisknout i speciální razítko oslav. PMDP připravily i nové reklamní předměty s brandem oslav. U stánků s reklamními předměty se tak vytvářely dokonce fronty a po několika hodinách byly některé předměty vyprodané. Nakonec se za sobotní akci prodalo více než 2100 reklamních předmětů.

Oslavy výročí 125 let městské hromadné dopravy v Plzni zakončila v neděli dopoledne jízda tramvajového konvoje. Z vozovny na Slovanech vyrazilo v 10 hodin celkem 15 historických i současných tramvají v čele s legendární tramvají Křižík & Brožík č. 18 z roku 1899. Na tuto speciální jízdu bylo prodáno téměř 250 vstupenek. „Celý víkendový program oslav, jak ho dopravní podniky připravily, byl jednak krásným ohlédnutím se do bohaté historie veřejné dopravy v Plzni, ale pro návštěvníky to byla i příležitost přesvědčit se, jak nejen moderním vozovým parkem, ale i celkově moderním zázemím disponují dopravní podniky dnes,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy Aleš Tolar.

TZ PMDP