Kinobus DPP vyjíždí do sedmnácté sezóny, letos nabídne 23 filmů i dokumenty o historii pražského metra

Letošní ročník Kinobusu Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) nabídne ve 12 lokalitách v Praze celkem 23 celovečerních filmů. Připojí se také k oslavám 50. výročí zahájení provozu pražského metra, proto navíc promítne 11 dokumentů o historii pražské podzemky. Letos bude navíc speciální projekce. Svoji 17. sezónu Kinobus DPP odstartuje v pondělí 24. června v Čakovicích a až do 5. září 2024 každý večer od pondělí do čtvrtka promítne pod širým nebem snímky z produkce české, evropské nebo americké kinematografie. Projekce začíná vždy po setmění mezi 20:30 a 21:30. Program letošního Kinobusu zájemci naleznou na webu DPP na dpp.cz/kinobus.

„S přicházejícím létem se nám opět blíží turné oblíbeného Kinobusu DPP. Letos se nám podařilo zařadit do programu 22 celovečerních filmů. Čtyři z toho jsou letošní novinky, jako domácí snímky Prázdniny s broučkem nebo Aristokratka ve varu, desítka filmů je z loňského roku. Nabídneme ale i několik starších kultovních snímků, jako například Samotáři Davida Ondříčka s excelentním Jiřím Macháčkem. Naprostá většina z letošní nabídky Kinobusu DPP jsou komedie nebo rodinné filmy, pouze dva snímky patří do kategorie akční nebo drama. Věříme, že si z nabídky vybere každý, skvělým tipem může být např. sedmi Oskary ověnčený Oppenheimer uznávaného režiséra Christophera Nolana nebo italský snímek Naprostí cizinci natočený na základě skutečné události, který je mimochodem zapsán v Guinnessově knize rekordů jako film s největším počtem lokálních remaků,“ říká Josef Voltr, vedoucí odboru Marketing a obchod DPP a dodává: „Jako vždy je Kinobus DPP spojen s charitou, letos opět s neziskovou organizací SOS dětské vesničky. Návštěvníci mohou během promítání vložit libovolný příspěvek do speciální kasičky, jenž pomůže dětem ke zkvalitnění života. Poděkování patří také městským částem, které se zapojily a postaraly se o vhodné lokality pro zastávky Kinobusu DPP.“

Letošní turné Kinobusu DPP začne v pondělí 24. června 2024 v Čakovicích, na náměstí Jiřího Berana, u stejnojmenné autobusové zastávky, a to projekcí snímku Jedeme na teambuilding české a slovenské produkce. Staronovou lokalitou je letos Libuš, naopak do Prahy 3 letos Kinobus DPP nezavítá kvůli probíhající rekonstrukci v oblasti Vítkova. Kinobus DPP letos nabídne na 12 místech Prahy celkem 45 projekcí, diváci si mohou vybírat z 23 filmů. Z domácí, české, česko-slovenské či česko-slovinské produkce jich bude sedm. Diváci se můžou těšit například na snímky Aristokratka ve varu, Jedeme na teambuilding, Samotáři či Sladký život. Necelé dvě třetiny filmů budou ze zahraniční produkce, z toho devět evropské provenience a šest z kinematografických dílen USA. Letošní Kinobus nabídne například pět francouzských snímků, mezi jinými Pan učitel vrací úder nebo Pan Blake k vašim službám, ale také anglický film Hodně štěstí, pane Veliký v hlavní roli s Emmou Thompson. Kinematografii USA budou kromě zmiňovaného Oppenheimera reprezentovat snímky jako Mission: Impossible Odplata – První část s Tomem Cruisem, Miluj souseda svého v hlavní roli s Billem Murrayem, nebo černobílá groteska Stovky bobrů. Pro příznivce animovaných filmů všech věkových skupin má Kinobus DPP připraven koprodukční francouzsko-španělsko-belgický snímek Nerozlučná dvojka.

Dokumenty o historii pražského metra a speciální promítaní k výročí posledního záchranného transportu židovských dětí

Středy budou na letošním Kinobusu DPP patřit také dokumentům o historii pražského metra, které si letos připomíná 50 let od zahájení pravidelného provozu. Po skončení projekce hlavního filmu Kinobus promítne i jeden z dokumentů o pražském metru. DPP jich připravil celkem 11, pro každou středeční projekci jeden unikátní tak, aby se neopakovaly.

Na pátek 9. srpna 2024 Kinobus DPP nachystal speciální promítání u příležitosti 85. výročí posledního úspěšně zrealizovaného záchranného transportu židovských dětí do bezpečí Velké Británie, které organizoval Sir Nicholas Winton. Bude to současně jediná páteční projekce Kinobusu DPP. U této příležitosti Kinobus DPP promítne koprodukční film režiséra Mateje Mináče Nickyho rodina, který je posledním třetím snímkem volné trilogie o příběhu Sira Nicholase Wintona. Pozvání na promítání filmu přijal i režisér samotného filmu Matej Mináč. Speciální promítání proběhne před Průmyslovým palácem holešovického výstaviště. Přímo naproti bylo bohužel i největší shromaždiště židovských obyvatel k transportům z nádraží Praha–Bubny.

Další nové vybavení Kinobusu

Kinobus DPP loni dostal nové promítací plátno, předloni pak projekční techniku, díky tomu návštěvníky opět čeká kvalitní obraz a čistý zvuk. Letošní novinkou jsou zbrusu nové lavice na sezení. Kapacita projekcí Kinobusu DPP je přibližně 200 míst k sezení a vstupné je vždy zdarma. Projekce začne vždy po setmění mezi 20:30 a 21:45 podle aktuálních podmínek. DPP doporučuje návštěvníkům, aby si při chladnějších večerech vzali s sebou vlastní deky. K zapůjčení jich je letos připraveno 30. Půjčovat se budou za vratnou zálohu 100 Kč. DPP upozorňuje, že v případě nepříznivého počasí může dojít ke zrušení promítání.

Na každé projekci si diváci budou moci zakoupit i občerstvení. Food truck nabídne domácí limonády a další studené či teplé nealko, čepované pivo Bakalář z regionálního pivovaru v Rakovníku, prosecco, Aperol Spritz, k zakousnutí pak quesadilly s trhaným masem, pizzu z trouby, nebo například nachos.

SOS dětské vesničky pomáhají ohroženým dětem

Partnerem Kinobusu DPP jsou i letos SOS dětské vesničky, jedna z nejstarších neziskových organizací v České republice. Diváci mohou přispět dobrovolným vstupným, resp. libovolnou částkou do kasičky, která bude na místě vždy během promítání. V loňském roce projekce Kinobusu DPP navštívilo přes 11 tisíc diváků, kteří pro SOS dětské vesničky věnovali celkem více než 34 tisíc korun.

Už více jak půlstoletí tento spolek pomáhá dětem, aby mohly vyrůstat v rodině, ať už ve své vlastní, nebo pokud to není možné, v rodině náhradní, pěstounské.Poskytují terénní sociální služby ohroženým rodinám: snaží se předcházet tomu, aby byly děti odebírány rodičům, kteří se o ně chtějí starat, jen to třeba zatím neumějí. Poskytují také širokou škálu služeb pěstounským rodinám, které pečují o děti, o něž se jejich vlastní rodiče postarat nedokázali. Dětem, jež se ocitly v akutním ohrožení, nabízejí útočiště v podobě krizových center rodinného typu SOS Sluníčko. Celkově SOS dětské vesničky ročně pomohou více než 3 tisícům dětem.

„Velice nás těší, že nás Kinobus už několikátým rokem podporuje sbírkou při letních projekcích,“ říká Jindra Šalátová, ředitelka SOS dětských vesniček a dodává: „Moc si vážíme toho, že už čtvrtým rokem můžeme být charitativním partnerem Kinobusu. Výtěžek ze sbírkové kasičky, která poputuje spolu s Kinobusem na všechny letní projekce, použijeme na pomoc těm nejvíce ohroženým dětem, umístěným do našeho krizového centra SOS Sluníčko. Moc děkujeme!

Vše o letošním Kinobus DPP zájemci naleznou na: https://www.dpp.cz/kinobus

Kam a kdy letos zavítá Kinobus DPP:

Čakovice, 24. – 27. června 2024, od 21:45

  • Přímo na náměstí Jiřího Berana, autobusová zastávka Nám. Jiřího Berana, nebo cca 500 m od autobusové zastávky Čakovice směr centrum

Letňany, 1. – 4. července 2024, od 21:30

  • Ulice Tvrdého (Stará náves)

Kbely, 8. – 11. července 2024, od 21:30

  • Amfiteátr Kbely, Centrální park Kbely

Prosek, 15. – 18. července 2024, od 21:15

  • Park Přátelství, cca 250 m od stanice metra C Prosek

Horní Měcholupy, 22. – 25. července 2024, od 21:15

  • Areál SK Horní Měcholupy, na rohu ulic Hornoměcholupská – U Golfu

Libuš, 29. července – 1. srpna 2024, od 21:15

  • Skalská ulice – Lukostřelecké hřiště, zastávka tramvají Sídliště Libuš, zastávka autobusů Jirčanská

Suchdol, 5. – 8 srpna 2024, od 21:00

  • Brandejsovo náměstí

Sídliště Řepy, 12. – 15. srpna 2024, od 21:00

  • Ulice Žalanského

Park u Chodovské tvrze, 19. – 22. srpna 2024, od 20:45

  • Park u Chodovské tvrze, autobusová zastávka Chodovská tvrz, v docházkové vzdálenosti stanice metra C Chodov

Zličín, 26. srpna – 29. srpna 2024, od 20:45

  • Park Na Prameništi, autobusová zastávka Halenkovská

Hůrka, 2. – 5. září 2024, od 20:30

  • Sluneční náměstí, před úřadem MČ Prahy 13, cca 100 m od stanice metra B Hůrka

TZ DPP