Tallinn omezuje reklamu na vozech veřejné dopravy

Tallinn. Foto: OMH

Společnost AS Tallinna Linnatransport (TLT) se rozhodla pro omezení reklamy na vozidlech. Od letošního října už na autobusech, tramvajích ani trolejbusech nebudou žádné vnější reklamní plochy. Tento krok má zvýšit estetiku a atraktivitu veřejné dopravy, ačkoli je s ním spojené snížení příjmů z reklamy. Podle členů vedení TLT však potřeba jednotné vizuální identity tento výpadek vyváží.

TLT se rozhodla pro radikální změnu ve svém přístupu k venkovní reklamě na vozidlech veřejné dopravy. Do budoucna tak na autobusech, tramvajích a trolejbusech TLT nebudou k vidění žádné vnější reklamní plochy. Stávající smlouvy na venkovní reklamu budou platit do konce sjednaného období, přičemž výjimkou jsou smlouvy na reklamu na zadní části autobusů, které budou platit až do konce června.

„Příjmy TLT se skutečně sníží, ale současný vlastník společnosti se domnívá, že výpadek příjmů z reklamy vyváží potřeba jednotné vizuální identity vozového parku. Jdeme stejným směrem jako běžná praxe v Estonsku, kde má jednotnou vizuální identitu veřejná doprava jiných obcí nebo autobusy z center veřejné dopravy a osobní vlaky a trajekty od státu. Rada je přesvědčena, že tento krok zvýší atraktivitu a oblíbenost veřejné dopravy,“ uvádí Kaido Padar, člen představenstva TLT.

Hannes Falten, vedoucí divize služeb společnosti TLT, zdůrazňuje, že tento krok přispěje ke zvýšení spokojenosti zákazníků a odstraní stížnosti na omezení výhledu ve veřejné dopravě. V loňském roce došlo k omezení velikosti reklamních ploch v tramvajích a ke zvýšení ceny reklamy. Letos se rozhodlo o zastavení venkovní reklamy na tramvajích, a toto rozhodnutí se nyní rozšiřuje na celý vozový park. Podle odborníků tento krok nezpůsobí nedostatečný výběr městské daně z reklamy, protože reklama se přesune na pevná, speciálně koordinovaná místa.

Podle Kaido Padara bude říjen letošního roku měsícem, kdy bude celý vozový park TLT zbaven venkovní reklamy, včetně zadních částí autobusů. Na vozidlech zůstanou pouze drobná informativní sdělení týkající se společnosti.