Nad aplikací Pozor tramvaj! se zavřela voda

Snaha ochránit nepozorné chodce vyústila v testování aplikace, která má upozornit na blížící se tramvaj. Původně se zapojilo pouze pár vozů a občas je vidět i souprava s nálepkou na dveřích. Po velkém humbuku v roce 2021, kdy se o ní mluvilo, se ale z povědomí veřejnosti vytratila.

Aplikace, kterou Dopravní podnik hl. m. Prahy testoval od února do června 2021 měla v první řadě předejít střetům s chodci, kteří jsou zabraní do sledování mobilu a okolní zvuky jim odstiňují sluchátka v uších. Podle DPP se ale nejednalo čistě o antikolizní systém.

„Její ambicí bylo stát se preventivním ochranným systémem pro chodce a v další fázi i pro řidiče osobních vozidel. DPP testoval tuto technologii, jestli se hodí do prostředí MHD v Praze, nakolik je účinná, nakolik dokáže uživateli včas dát upozornění, nakolik jsou to falešné alerty,“ uvedl pro MHD86 mluvčí DPP, Daniel Šabík.

Testování bylo nicméně ukončeno, protože systém nepracoval podle představ a DPP se zaměřil na jiné technologie, které by měly s pomocí 3D mapování a umělé inteligence zajistit kýžený antikolizní systém. Děje se tak ve spolupráci se Škoda Group. „Od propojení těchto technologií si slibujeme mnohem přesnější výsledky a minimum tzv. falešných poplachů,“ dodává Šabík.

Nápad na ochranu chodců pomocí technologií se ale u veřejnosti nestřetl s úplně kladnou odezvou. Na sociálních sítích zazněly takové komentáře jako: „Stačí se rozhlédnout, to nás rodiče učí od malička,“ „problém není mobil ani sluchátka, ale je to v lidech,“ a „zbytečné vyhazování peněz.“ Statistiky srážek chodců a osobních aut s tramvajemi ale hovoří neúprosně. Není tak divu, že se jim DPP snaží předejít jinak, když apel na zdravý rozum nezabírá.

Možná je ale na čase sundat z tramvají samolepky propagující aplikaci.

Marie Texlerová

redaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala VŠCHT v Praze, ale její vášní je psaní. Ráda cestuje veřejnou dopravou a sleduje nové trendy. V budoucnu ji láká vydat vlastní knihu.