Podezřelé výběrové řízení na dopravce ve středních Čechách?

Skupina šotoušů z Metrobusu, kteří se zabývají hromadnou dopravou podala trestní oznámení z nesrovnalostí ve výběrových řízeních na dopravní zakázky ve Středočeském kraji. Na svém YouTube kanále předkládají řadu důkazů o možném porušení legislativy, včetně přímého zadání zakázek nově vzniklým společnostem s vazbami na ČSAD Střední Čechy, a.s.

Kromě veřejných soutěží může dopravce zadat zakázku i tzv. přímým zadáním, a to se vztahuje zejména na malé podniky, které by se jinak svou velikostí do veřejné soutěže nedostaly. Přesto se však jejich služby hodí například díky ekonomické výhodnosti či lokálnosti. Metrobus upozorňuje na to, že ve dvou případech, ale toto pravidlo nebylo splněno. Jedná se o dříve neznámé společnosti, v jejichž vedení figurují stejné osoby jako v ČSAD Střední Čechy, a.s. O dalším vývoji bude jistě informovat Metrobus na svém kanálu.

Marie Texlerová

redaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala VŠCHT v Praze, ale její vášní je psaní. Ráda cestuje veřejnou dopravou a sleduje nové trendy. V budoucnu ji láká vydat vlastní knihu.