Regionální den PID v Hostivici 7. 9. 2024

Po letní odmlce se nejen pro zájemce historické dopravní techniky vrací další ze série Dnů PID. Regionální den PID se uskuteční v Hostivici, a to v sobotu 7. září 2024 od 10 do 17 hodin. Akce proběhne ve spolupráci s městem Hostivice, kde se v tentýž den konají tradiční Městské pivní slavnosti.

Regionální den PID proběhne na vlakovém nádraží a na své si přijdou především fandové vlaků a autobusů. Autobusy budou vyjíždět celkem na 4 speciální linky nejen po městě Hostivici, ale také do širšího okolí. Dopravu po kolejích pak zajistí České dráhy a Výtopna Slaný speciálními historickými soupravami. Moderní vozidla budou zastoupena jednotkou RegioFox (řada 847), která bude nasazena na vybraných spojích linky S65 mezi Prahou-Smíchovem, Hostivicí a Rudnou u Prahy. Dopravní podnik hl. m. Prahy pak nabídne jízdy historickou tramvajovou soupravou, která bude po celý den kyvadlově jezdit mezi stanicí metra B Anděl a smyčkou Sídliště Řepy, kde bude zajištěna návaznost na jednu ze speciálních linek do Hostivice.

Historické vlaky

  • retro rychlíková souprava s lokomotivami řady 749 a 751: Praha-Dejvice – Hostivice (5 párů vlaků s ranním návozem do Hostivice z Vršovic přes Rudnou u Prahy a s odpoledním návratem tamtéž) – platí Tarif PID a ČD
  • souprava složená z motorových vozů M240.0 Singrovka a M131.1 Hurvínek: Praha-Smíchov – Rudná u Prahy – Hostivice (3 páry vlaků) – platí Tarif PID a ČD
  • historická souprava Výtopny Slaný: Praha-Zličín – Hostivice – Podlešín (3 páry vlaků) – přeprava zdarma

Historické a speciální autobusové linky

PID1: Zličín – Sobín – Hostivice, Nádraží – Chýně – Hostivice, Ve Vilkách – Jeneč, Nádraží (interval 30 minut)

PID2: Zličín – Chýně – Hostivice, Nádraží – Bílá Hora (interval 30 minut)

PID3: Sídliště Řepy – Sobín – Hostivice, Nádraží (interval cca 30 minut)

PID4: okružní linka po městě Hostivici (interval 20-30 minut)

Na jednotlivé linky budou nasazeny tyto autobusy: Škoda 706 RTO, Ikarus 280 (červený i modrý), Karosa B732, Irisbus Citybus 18M, MAN NG 360 Lion´s City 18C, Scania Citywide LF 12M, midibus Avia-Ikarus, midibus Isuzu.

Všechny historické i speciální autobusy vyrazí společně v konvoji od stanice metra Zličín cca v 9:30 ve směru Hostivice. Přeprava ve všech spojích těchto linek je zdarma.

Historická tramvajová linka

43: Sídliště Řepy – Anděl – Na Knížecí (interval 75 minut, bezplatná přeprava)

Doprovodný program

Na vlakovém nádraží v Hostivici zajistí doprovodný program například Letiště Praha, jež představí společně s Ředitelstvím služby cizinecké policie stroj na odgumování ranveje, nejmenší policejní vozidlo nebo laserovou střelnici. Kulturní vystoupení a další program si také přichystal Dům děti a mládeže Prahy 5. Nebudou chybět ani tradiční informační stánky nebo stánky s občerstvením. Souběžně se budou na Husově náměstí v Hostivici konat již od pátku 6. 9. Městské pivní slavnosti taktéž s bohatým doprovodným programem.

TZ ROPID