DPP zve návštěvníky na Den otevřených dveří do garáže Hostivař

Již tuto sobotu 5. října 2024 pořádá Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) Den otevřených dveří v areálu garáže Hostivař. Příznivci městské hromadné dopravy se mohou těšit na prohlídku zázemí a technických prostor areálu, ukázku vozového parku a bohatý doprovodný program. Vstup na den otevřených dveří je zdarma.

Program nabídne návštěvníkům přehlídku současné techniky, historických vozidel a nahlédnutí do zázemí provozovny, které je běžně veřejnosti nepřístupné. Nahlédnout bude např. možné do výpravny, tedy místnost pro řidiče, kde návštěvníci mohou zhlédnout praktický provoz výpravny včetně službu konajícího výpravčího. Budou vystaveny desky pro vozové náležitosti, papírové jízdní řády a další náležitosti potřebné pro výkon řidiče. Na Dni otevřených dveří budou představena dispečerská pohotovostní vozidla VW Transporter a Škoda Scala vč. výbavy pro oblastní dispečery, kteří řeší mimořádné provozní stavy a likvidují dopravní nehody v provozu autobusů a trolejbusů. Součástí programu budou mj. ukázky v opravně autobusů, nebo prezentace ekologické tematiky firem spolupracujících s DPP.

DPP nezapomněl ani na nejmenší návštěvníky, kteří se mohou těšit na bohatý doprovodný program, jehož součástí budou RC modely autíček, sportovní a edukativní stanoviště (Poznej značku, Třídění odpadu), kreativní workshopy (tetování, bublinový workshop), dopravní hřiště, fotokoutek, nebo skákací atrakce. K dispozici bude také náborovový stánek DPP, stánek SPŠD a chybět nebude ani bohaté občerstvení. Na místě bude možné zakoupit propagační předměty z nabídky Fanshopu DPP, či předměty z řady Klokart.

Doprava na akci

Pro dopravu na Den otevřených dveří DPP doporučuje využít tramvajovou linku č. 16 do zastávky Ústřední dílny DP, kam bude také prodloužena z Depa Hostivař kapacitně posílená linka č. 19. Případně DPP doporučuje využít dopravu autobusovými linkami do zastávky Na Homoli, která je v docházkové vzdálenosti.

O garáži Hostivař

Se stavbou autobusové garáže Hostivař se započalo v dubnu 1976. Vinou zpoždění výstavby byl zahájen provoz nové opravny až 1. července 1983. Letos tedy tomu je 41 let od zahájení provozu. Další se spouštěly až v následujících letech – kupříkladu lakovna v roce 1987 a vývojová zkušebna až v roce 1989. Základem dílen jsou dva rozsáhlé objekty se společným dvorem. V západním křídle se nachází hala oprav a revizí s montážní halou. Východní objekt pak slouží jako hala celkových oprav karoserií. Od 2. dubna 1994 se do hostivařského areálu přestěhovala zrušená garáž Libeň. Garáž Hostivař má nyní ve stavu 255 autobusů, a to jak kloubových, tak standardních. Ve všední den vypravuje 158 autobusů, o víkendu 68 vozů.

TZ DPP