V Havířově jezdí nové elektrobusy od SOR. První už shořel

V pátek 1. června proběhla v areálu autobusového nádraží v Havířově prezentace trojice prvních elektrobusů pro havířovskou městskou hromadnou dopravu. Cestujícím nabídnou vyšší komfort cestování především díky svému tichému provozu.


Dvanáctimetrové SOR NS Electric jsou moderní celonízkopodlažní elektrobusy určené pro bezemisní přepravu osob v městském provozu. Každé z vozidel nabízí 33 míst k sezení, 64 míst ke stání a samozřejmě prostor vyhrazený pro kočárky či cestující na vozíku.

Vozidla jsou klimatizovaná, poháněna prakticky bezhlučným elektromotorem o výkonu 160 kW, který je napájen soustavou akumulátorů o celkové kapacitě 362 Ah. Bateriové články jsou nově umístěny podélně po obou stranách střešního prostoru, což celkově přispívá ke stabilitě vozidel i jejich designu.


Díky absenci převodovky elektrobusy svým cestujícím zprostředkují absolutně plynulou jízdu bez nežádoucích záškubů při řazení. Samotný provoz vozidel je rovněž maximálně šetrný k životnímu prostředí, elektromotor neprodukuje žádné emise.

Dopravní skupina 3ČSAD těchto vozidel pořídila celkem 6 – elektrobus pro Karvinou a dvojice elektrobusů pro frýdecko-místeckou MHD byly představeny v polovině května.


Spolu s hranickou flotilou šesti elektrobusů, uvedenou do provozu v říjnu loňského roku, je skupina 3ČSAD aktuálně s 12 vozidly největším tuzemským provozovatelem elektrobusů. Svůj primát si 3ČSAD rovněž udržují i v množství autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG).

Zdroj: TZ 3ČSAD


Edit: 28. 6. 2018, 18:30:

Oprava: Elektrobus SOR kompletně shořel v Hranicích na Přerovsku, nikoliv na Havířovsku

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)