DPMB pokračuje v opravách historických vozů

Dopravní podnik města Brna pokračuje v opravách historických vozů. Vozový park historických a retrovozidel bude po všech opravách a renovacích čítat 13 vozů. První příležitostí, kdy budou všechny vozy prezentovány, jsou oslavy 150 let městské hromadné dopravy v Brně.


Myšlenkou vytvoření vlastního vozového parku retrovozidel se DPMB zabývá systematicky od roku 2014. V rámci retro programu podnik vybral a do původního stavu rekonstruoval výběhové typy současných tramvají, autobusů a trolejbusů – např. tramvaje T3 a K2, autobus Karosa B732 nebo trolejbus Škoda 15Tr. Vozidla prošla náročnými opravami v Ústředních dílnách, kde jim zaměstnanci podniku vrátili nejen původní vzhled, ale např. i původní způsoby ovládání.

„Za zmínku stojí tramvaj Tatra T2 z roku 1959, která v Brně nejezdí v provozu s cestujícími od roku 1998. V roce 2016 byla v Ústředních dílnách zrenovována,“ uvedl provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.

Náročným úkolem je pro podnik oprava tramvají 4MT. Jedná se o soupravu dvounápravových tramvají (motorový + vlečný vůz) z roku 1950 z brněnské Královopolské strojírny, typu, který byl vyráběn pouze pro Brno. Tehdy se jednalo o právní brněnskou tramvaj s elektricky ovládanými dveřmi. Souprava 4MT bude mít premiéru v rámci oslav 150 let MHD v Brně.



Kompletní generální opravou například prošel také tramvajový vlečný vůz Ringhoffer č. 215 z roku 1926, který jezdí například v soupravě s tramvají 107 známou ze sezónní linky H4. Do budoucna má DPMB zájem získat a opravit např. legendární trolejbus Škoda 9Tr nebo autobus Škoda 706 RTO.

Zdroj: DPMB

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)