Omezení vlakové dopravy v souvislosti se šířením koronaviru

Pendolino na pražském hlavním nádraží

V souvislosti s preventivními kroky vlády České republiky proti šíření nemoci COVID-19 je až do odvolání zastavena veškerá mezistátní osobní železniční doprava mezi Českou republikou a Německem, Rakouskem, Slovenskem a Polskem.

Od 17. do 23. března jsou dočasně zrušené také vnitrostátní vlaky SC Pendolino v úseku Praha – Ostrava / Český Těšín. Od 18. do 23. března nepojedou ani vlaky IC Praha – Opava východ, resp. Bohumín. V návaznosti na rozhodnutí Hygienické stanice Olomouckého kraje vlaky od 16. března neobsluhují stanice a zastávky v Litovli, Července a Uničově. Od 18. března je pozastaven prodej rezervací do všech vlaků s výjimkou spojů SC Pendolino po obnovení jejich provozu 24. března.

České dráhy také přijaly další preventivní opatření: Vlakový personál až do odvolání neprodává jízdní doklady. Cestující si je mohou pořídit prostřednictvím on-line prodejních kanálů (e-shopu a aplikace Můj vlak) nebo u pokladních přepážek. U nich jsou preferovány bezhotovostní platby.

Vnitrostátní doprava

České dráhy od 17. do 23. března 2020 včetně upravují rozsah dálkové dopravy mezi Prahou a Ostravskem. V tomto období budou zrušeny všechny spoje kategorie SuperCity v úseku Praha – Ostrava / Český Těšín. Vlaky IC Pendolino v úseku Praha – Plzeň – Cheb / Františkovy Lázně pojedou bez omezení.

Od 18. do 23. března 2020 včetně budou zrušené vlaky IC spojující Prahu s Opavou a Bohumínem. Ve směru z Prahy půjde o vlaky IC 511 Ostravan (Praha hl.n. 14:40 – Bohumín 17:52), IC 513 Opavan (Praha hl.n. 16:40 – Opava východ 19:59) a IC 519 Ostravan (Praha hl.n. 23:40 – Bohumín 02:52). Ve směru z Ostravska a Opavska půjde o vlaky IC 502 Opavan (Opava východ 16:00 – Praha hl.n. 19:19), IC 508 Ostravan (Bohumín 11:07 – Praha hl.n. 14:19), IC 514 Opavan (Opava východ 06:00 – Praha hl.n. 09:19) a IC 518 Ostravan (Bohumín 04:03 – Praha hl.n. 07:19).

Vlaky kategorie Expres a EC mezi Prahou a Ostravskem jedou i nadále podle pravidelného jízdního řádu.

Na základě rozhodnutí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje je od pondělí 16. března od 03:00 hod. do odvolání ukončena železniční dopravní obslužnost obcí Litovel, Červenka a Uničov. Regionální vlaky na trati 307 Červenka – Senice na Hané – Prostějov jedou pouze v úseku Senice na Hané – Prostějov, stanice a zastávky Červenka, Červenka zast., Litovel, Litovel město, Litovel předměstí, Myslechovice, Cholina, Odrlice a Senice na Hané zast. nejsou obsluhovány. Nástup a výstup cestujících dále není možný ve stanici Červenka na trati 270 a také ve stanici Uničov a zastávce Uničov zast. na trati 290. Z důvodu zajištění dopravní obslužnosti ostatních obcí na trase vlakových spojů vlaky i nadále jezdí po svých původních trasách a v dosavadních časových polohách. Podrobnosti jsou na webu www.cd.cz/omezeniprovozu.

Od 18. března se do odvolání ruší prodej rezervací do všech vlaků s výjimkou spojů SC Pendolino (po obnovení jejich provozu 24. března). Toto opatření platí pro nákup místenek u pokladních přepážek, na e-shopu i přes aplikaci Můj vlak a pro celé období předprodeje. Povinně místenkové vlaky kromě spojů SC Pendolino lze použít bez místenky, místa v oddílech Business ve vlacích railjet mohou obsadit cestující s jízdními doklady platnými v 1. vozové třídě. Cestující s místenkou z předprodeje mohou své rezervované místo přednostně využít nebo mohou místenku na vlaky se zrušenou povinnou rezervací vrátit z důvodu na straně dopravce. V návaznosti na ukončení prodeje místenek se ruší veškeré úkony spojené s označováním rezervovaných míst.

Do odvolání jsou zrušeny následující služby ve stanicích:

Do odvolání jsou zrušeny následující služby ve vlacích:

Mezistátní doprava

Mezistátní osobní doprava se Slovenskem je až do odvolání zastavena od pátku 13. března od 7:00 hod. Doprava s ostatními sousedními zeměmi je přerušena od půlnoci 13. / 14. března. Vzhledem k nařízenému omezení dopravy přes hranice České republiky není zajištěna žádná náhradní doprava v přeshraničních úsecích. Toto omezení má vliv na přibližně 120 dálkových mezistátních spojů a desítky přeshraničních regionálních vlaků. České dráhy se svými zahraničními partnery obsluhují více než 15 železničních hraničních přechodů.

Spolková republika Německo

Rakouská republika  

Slovenská republika

Polská republika

Noční vlaky

Návratky jízdních dokladů

V souvislosti se zastavením mezistátního provozu a s mimořádnými opatřeními na území České republiky přijaly České dráhy následující opatření pro návratky jízdních dokladů.

Vnitrostátní časové jízdenky

Mezinárodní jízdenky

Od 13. března je až do odvolání zastaven prodej všech mezinárodních jízdních dokladů a rezervací.

Opatření Českých drah proti šíření koronaviru

TZ ČD