Aktuální přehled dopadů extrémního počasí na provoz Českých drah

stav k 16. 9., 16:30 hod

Během dne se podařilo obnovit provoz vlaků nebo zavést náhradní autobusovou dopravu na několika úsecích, kde byl o uplynulém víkendu provoz zastaven. V ostatních částech republiky, které nejsou bezprostředně postiženy povodněmi, jezdí vlaky obvykle v běžném rozsahu. Tarifní opatření týkající se především mezistátních jízdenek, a které  umožňuje vrátit nebo využít cestovní doklady později, bylo prodlouženo do 23. září.

Nejvážnější situace je ve Slezsku a na severní Moravě. Na mnoha tratích v této oblasti je doprava stále zastavena a vzhledem k poškození pozemních komunikací není v mnoha případech možné zajistit ani náhradní dopravu autobusy. Nejdůležitější povodní zasaženou tratí je koridor z Hranice na Moravě do Ostravy a k polské hranici. Ve velmi omezeném rozsahu je zavedena kyvadlová náhradní autobusová doprava mezi Hranicemi na Moravě a Ostravou Svinovem. Omezením provozu z důvodu povodní se momentálně týká přibližně 15 % pravidelně vypravovaných vlaků Českých drah.

Nadále ČD žádají cestující, aby odložili své cesty v nejvíce zasažených oblastech  také v dalších dnech a do oblasti vlaky necestovali. Aktuálně se očekává, že provoz na koridoru bude určitým způsobem omezen po celý následující týden. České dráhy prodloužily možnost vrácení jízdenek ČD bez storno poplatku prozatím do 17. září. Aktuální informace o omezení provozu vlaků Českých drah jsou k dispozici na webu www.cd.cz/omezeniprovozu.

Přehled tratí se zastaveným provozem vlaků ČD  k 16:30 hod.:

Tratě s dálkovou dopravou:

Tratě s regionální dopravou:

*Seznam tratí se zastaveným provozem vlaků ČD pravidelně aktualizujeme podle vývoje situace, aktuální informace na webu www.cd.cz/omezeniprovozu.

Vyznačené významnější změny od zprávy o omezení dopravy ze včerejšího podvečera.

Noční vlaky:

Kvůli omezení provozu na železničních tratích na Moravě a v Rakousku až do odvolání nejedou vybrané noční vlaky a přímé vozy. Omezení se týká vlaků:

·         NJ 456/457 Berlin – Praha – Břeclav – Wien – Graz a zpět

·         EN 406/407 Chopin München – Wien – Břeclav – Bohumín – Warszawa a zpět

Vlak EN 442/443 Slovakia v trase Praha – Košice – Michalovce a zpět pojede odklonem přes Valašské Meziříčí a Púchov. Vlak nepojede přes Bohumín a nepoveze přímé vozy Praha – Warszawa.  

Naplno pracuje dispečink i zákaznické call centrum, které je nyní plně vytížené. Prosíme zákazníky, pokud není jejich dotaz akutní, aby použili kontaktní formulář na www.cd.cz. V aplikaci Můj vlak a na webu v sekci „Omezení provozu“  evidujeme násobně vyšší počet návštěvnosti proti běžnému stavu. Právě na těchto odkazech mohou zákazníci nalézt také informace o neplánovaném omezení provozu a případném zajištění náhradní dopravy. 

Z důvodu vážné povodňové situace v Bohumíně bylo o víkendu vyklizeno Středisko údržby Bohumín a proběhla evakuaci jeho zaměstnanců. Vedle Bohumína jsou mimo provoz i další pracoviště údržby Českých drah v zaplavených regionech a také vozidla, která se nacházejí v úsecích mimo provoz. To může mít i v příštích dnech dopad do provozu vlaků, jejich řazení a kvality poskytovaných služeb.

Tarifní opatření prodlouženo do 23. 9., 

V souvislosti s aktuální situací na železnici České dráhy opět prodlužují své mimořádné opatření, díky kterému cestujícím, kteří se rozhodnou svou cestu z důvodu extrémního počasí neuskutečnit a jejich jízdenka by již byla v den plánované cesty za běžných podmínek nevratná, bude přesto vráceno jízdné v plné výši. Opatření je nově prodlouženo až do 23. 9. Novinkou pak je, že mezinárodní jízdenky zakoupené v předprodeji do 16. 9. (platí i pro jízdenky vydané v zahraničí) pro cesty v období 16. 9. až 22. 9. lze využít kdykoliv do pondělí 23. 9. 2024. Vazba na konkrétní vlak je u těchto jízdenek zrušena, cestující tedy mohou již zakoupenou jízdenku v tomto období využít na jakýkoliv vlak na dané lince. Pro povinně místenkové mezinárodní vlaky je potřeba si vyzvednout v pokladně novou místenku.

Mimořádné tarifní opatření platí u vnitrostátních i mezinárodních jízdenek ČD zakoupených na pokladnách, v e-shopu nebo mobilní aplikaci Můj vlak a platí výhradně na jízdní doklady zakoupené v tarifu Českých drah.

U jízdenek, u kterých je za standardních podmínek srážka uplatňována (např. mezinárodní jízdní doklady), je třeba při vrácení jízdenky v e-shopu nebo mobilní aplikaci Můj vlak vybrat v kolonce důvod žádosti „ostatní“ a uvést například text „nepříznivé počasí“ nebo obdobný, a to pro jasnou identifikaci důvodu vrácení jízdného. V případě vrácení jízdenky na pokladně sdělí tuto skutečnost zákazník pokladní/mu.  

Omezení provozu do zahraničí:

Slovensko

Nadále je zcela přerušen provoz dálkových vlaků na přechodu Mosty u Jablunkova – Čadca. Náhradní doprava není zavedena. Na Slovensko lze cestovat např. spoji Valašský expres přes Horní Lideč a Púchov nebo vlaky Metropolitan přes Břeclav a Kúty.  

Polsko

Zastaven je provoz všech dálkových vlaků Českem a Polskem z důvodu uzavření tratě mezi Hranicemi na Moravě a Ostravskem. Náhradní doprava není zavedena. 

Rakousko

Podle informací od kolegů z rakouských státních drah ÖBB je významně omezen provoz na řadě tratí ve východní části země, např. na tratích Westbahn a Südbahn. Z uvedeného důvodu jedou vlaky railjet Vindobona Praha – Wien – Graz a zpět pouze v úseku Praha – Wien a zpět. Může dojít ke zpoždění vlaků a odřeknutí některých vlaků na lince Wien – Warszawa a zpět. Zastavena je také doprava na Franz-Josefs-Bahn z Českých Velenic do Vídně. Vlaky Silva Nortica Praha – České Velenice – Wien a zpět jedou pouze v úseku Praha – České Velenice a zpět. Cestujícím do/z Rakouska doporučujeme sledovat informace o provozu na železnici na webu rakouských železnic www.oebb.at.

Den železnice:

Bez náhrady je zrušen Regionální den železnice v Bohumíně, který byl plánovaný na 28. září 2024.

Národní den železnice plánovaný ve dnech 21. a 22. září 2024 v České Třebové z důvodu kritické povodňové situace na území ČR se neuskuteční v plánovaném termínu. Aktuálně zvažujeme všechny možnosti přesunu termínu a připravujeme systém pro vracení vstupného a jízdného. O dalším postupu budeme informovat veřejnost v příštích dnech na našich obvyklých komunikačních kanálech.

TZ ČD