Dopravní podnik v Českých Budějovicích zajišťuje nově službu Senior taxi

Dopravní podnik města České Budějovice, a.s. (DPMCB) od 1. října převzal provoz služby Senior taxi. Oblíbená služba pro českobudějovické občany od 65 let nebo se zdravotním postižením bude nadále poskytovat bezpečný a pohodlný způsob dopravy po území města. Pod novým provozovatelem navíc s několika vylepšeními.

Jednou z klíčových novinek je možnost platby kartou. Dopravní podnik zavádí tuto platební variantu s cílem zjednodušit a zpříjemnit proces placení pro cestující. Zachovaná samozřejmě zůstává i možnost platby v hotovosti.

Dopravní podnik bude službu Senior taxi provozovat dvěma vozidly. „Chceme pokrýt ideálně veškerou poptávku občanů po přepravě Senior taxi, zdvojnásobili jsme tak kapacitu služby,“ uvádí Slavoj Dolejš, ředitel Dopravního podniku města České Budějovice.

Pro koho je služba určena

Senior taxi je určeno občanům Českých Budějovic, kteří jsou starší 65 let, nebo občanům města se zdravotním postižením držícím průkaz ZTP nebo ZTP/P. Pro ně služba zajišťuje bezpečný a pohodlný přesun po městě, ať už se jedná o cestu k lékaři, na úřady nebo za jinými potřebami.

Jak si objednat jízdu

Pro dosavadní uživatele služby se kromě přidané možnosti platby kartou a vyzvednutí novými vozidly červené barvy příliš nemění. Senior taxi si mohou zájemci i nadále objednávat telefonicky na dosud používaném čísle 731 604 499. Objednávky lze provádět nejpozději 24 hodin před plánovanou cestou, maximálně 30 dní dopředu. „V nadcházejících měsících pak připravujeme také zavedení mobilní aplikace pro objednání Senior taxi,“ přislíbil ředitel DPMCB Dolejš.

Ceny za přepravu

Cena přepravy pro seniory a držitele průkazu ZTP zůstává stejná, a to ve výši 60 Kč za osobu. Pokud senior nebo osoba s průkazem ZTP cestuje s doprovázející osobou, zaplatí navíc 30 Kč. Osoby, které vlastní průkaz ZTP/P, hradí také 60 Kč, avšak jejich doprovod má přepravu zdarma. Před nástupem do vozidla se cestující musí u řidiče prokázat občanským průkazem a případným průkazem ZTP nebo ZTP/P. Cenu služby zaplatí před vystoupením v cíli cesty.

Možnost přepravy asistenčních psů a domácích mazlíčků

Vzhledem k zaměření služby je samozřejmostí, že Senior taxi můžou občané využít i s asistenčními a vodicími psy, kteří pomáhají osobám s hendikepem. Pro ty je podmínkou vodítko na krátko, při přepravě by neměli být na sedačce. Ve vozidlech můžou cestující přepravovat i své domácí mazlíčky, psům je třeba krom vodítka nasadit také náhubek nebo je jako ostatní zvířata přepravovat v nepropustné schráně mimo sedadla. „Pokud se občané chystají službu využít se zvířetem, invalidním vozíkem, jinou podobně velkou kompenzační pomůckou nebo rozměrnějšími zavazadly, prosíme je, aby nám svůj záměr sdělili už při objednávce,“ žádá cestující Dolejš.

TZ DPMČB