První „zlínské“ RegioPantery už vyrazily do zkušebního provozu s cestujícími

RegioPantery začínají brázdit Zlínský kraj. České dráhy převzaly od výrobce Škoda Group a uvedly do zkušebního provozu první dvě moderní elektrické jednotky určené pro Zlínský kraj. Do konce roku zamíří na koleje v regionu celkem pět zbrusu nových jednotek, které zajistí pohodlné cestování na trati z Přerova přes Hulín a Otrokovice do Břeclavi.

„Zlínský kraj je v pořadí už pátým krajem, kde uvádíme do provozu třívozové elektrické jednotky RegioPanter, které se těší mezi našimi cestujícími velké oblibě a proto nepochybuji, že si své fanoušky najdou i ve Zlínském kraji. Od nového jízdního řádu, který začne platit v polovině prosince 2024, zajistíme novými vlaky kompletní provoz na trati Přerov – Břeclav. Cestující se tak mohou těšit na výrazně komfortnější cestování než doposud,“ říká k nasazení nových vlaků Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Aktuálně jsou dodané první dvě jednotky z celkových pěti. V rámci zkušebního provozu jsou nyní nasazené na dvou párech osobních vlaků na trati Přerov – Břeclav.

„Děkuji Českým drahám, že se moderními jednotkami RegioPanter budou moci nově svézt i cestující ve Zlínském kraji. Mám z toho velkou radost, protože to významně přispěje k dalšímu zkvalitnění veřejné dopravy v našem regionu,“ uvedl náměstek hejtmana Zlínského kraje pro dopravu Radek Doležel.

Elektrické jednotky RegioPanter se ve Zlínském kraji nicméně neobjeví poprvé, zajíždějí sem už ze sousedního Olomouckého kraje na lince z Olomouce do Valašského Meziříčí a Vsetína.

Elektrické jednotky RegioPanter jsou moderní bezbariérové vlaky vybavené klimatizací, palubní sítí Wi-Fi, možností napájení cestovní elektroniky ze zásuvek 230 V 50 Hz AC a USB kontaktů a v nejnovější verzi nabízejí také dobíjení elektrických invalidních vozíků a elektrokol. Vlaky disponují velkým prostorem pro umístění invalidních vozíků, kočárků, jízdních kol a dalších objemných zavazadel. RegioPantery jsou vybaveny nejmodernější bezpečnostní a komunikační technikou, jako jsou evropský vlakový zabezpečovač ETCS nebo radiokomunikace GSM-R.

České dráhy u společnosti Škoda Group objednaly 60 třívozových jednotek řady 640.2 RegioPanter. Nejvíce jich jezdí v Olomouckém kraji, kde je od letošního léta nasazeno do provozu celkem 27 těchto moderních jednotek. Další jednotky jsou dodávány do Prahy a Středočeského kraje, kde jezdí v barvách Pražské integrované dopravy a oproti standardnímu vybavení RegioPanterů disponují například větší 1. třídou. S Pantery se cestující setkají i na tratích v Královéhradeckém a v Moravskoslezském kraji a nově tedy i v kraji Zlínském.

Kromě 60 jednotek řady 640.2 objednal národní dopravce i 50 kusů dvouvozových elektrických jednotek řady 650.2, které zajišťují provoz na vybraných tratích v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Moravskoslezském a Středočeském kraji a také na Vysočině.

Po dokončení dodávek tak bude uvedeno do provozu celkem 280 vozidel, které nabídnou pohodlné sedačky skoro 21 tisícům cestujících.