TunelBUS od dubna realitou

Jak je známo, v dubnu 2015 nastanou v pražské MHD obrovské změny. Větší a horší než v září 2012. Nejen, že dojde ke změnám v Praze 6 s prodloužením trasy metra A, ale bude předělané linkové vedení tramvají v celé Praze! K tomu dojde i k velkým změnám u autobusů.

Ropid se klasicky bojí úniku dokumentu, který plánované změny popisuje. Ten již nyní mají jednotlivé městské části. Doufejme tak, že se dokument brzy dostane na veřejnost skrz otevřenou politiku Strany zelených, kteří ve volbách slibovali, že budou o všem občany informovat. Zatím však tento dokument zatajují.

Přesto už teď je znám návrh na TunelBUS, autobusovou linku vedenou Strahovským tunelem. Ta spojí Dejvice – Anděl – Budějovickou – Spořilov (půjde o prodlouženou linku 118). Linka bude velkým přínosem pro Prahu 6 a Prahu 5. Otázkou však zůstává, proč je dále linka trasována na Budějovickou, odkud to je rychlejší do Dejvic metrem. Proč linka z Dejvic přes Anděl nepovede spíš do Modřan (spojení s 253), či na Lhotku – Novodvorskou (spojení s 196), kde by nabídla nové rychlé spojení do Dejvic, než je tomu dnes. K tomu se proslýchá zrušení tramvajovém linky 20 v trase Dejvice – Anděl.

O dalších plánovaných změnách budete na tomto webu informováni.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.