Bogestra: Polovina tramvají má omezenou rychlost na 30 km/h

Dopravní společnost Bogestra, zajišťující provoz tramvají ve městech Bochum, Gelsenkirchen a Witten, musela omezit maximální rychlost poloviny tramvají na 30 km/h. Důvodem jsou technické problémy kol na vozech Düwag MGT6D vyrobených v letech 1992 až 1994. Vozový park čítá celkem 97 vozů, z toho 42 vozů je typu MGT6D. Vozy MGT6D jsou běžně vypravovány na linky, avšak kvůli omezené rychlosti dochází ke zpoždění. Jediná linka 310 je obsluhována pouze vozy Düwag M6 a zpoždění se jí proto netýká. K největším zpožděním dochází na lince 302 jezdící velkou část trasy na vlastním tělese, či v tunelu, kde může běžně jet rychlostí 70 km/h.

Snížení rychlost u vozů MGT6D má být pouze preventivním opatřením, než se podaří vyřešit technické problémy kol. Ty můžou mít podíl viny na loňském vykolejení téhož typu vozu v Gelsenkirchenu.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.