140 let MHD v Praze: Tramvajový průvod za 1*

V neděli 20. 9. 2015 projel centrem Prahy velký tramvajový průvod. Stalo se tak tradičně, po deseti letech, v době kulatého výročí provozu pražské městské hromadné dopravy. Ta v letošním roce slaví 140 let.

Trasa průvodu vedla obvykle ze Smetanova nábřeží, přes zastávky Národníída, Václavské náměstí, Náměstí Republiky, Strossmayerovo náměstí, do smyčky Výstaviště Holešovice umístěné na začátku městského parku Stromovka.

Záběr z terasy Národního divadla:

Než průvod vyrazil, byla všechna vozidla vystavena dopoledne na Smetanově nábřeží, v Křížovnické ulici a na Mánesově mostě. Zájemci si mohli vozidla vyfotografovat, prohlídnout, či se zeptat řidičů různé na dotazy. V 11:05 průvod vyrazil na zmíněnou trasu, která byla v obležení Pražanů. Zvláště fotografové přemýšleli, jakou zaujmou pozici pro pořízení pěkných fotografií a videí. Já jsem zvolil terasu Národního divadla pro zachycení nejen tramvají, ale také atmosféry, která byla soustředěna především na odjezdu tramvajového průvodu ze Smetanova nábřeží do ulice Národní. Po průjezdu konvoje se mě podařilo běžmo přesunout na náměstí Republiky, kde jsem stihl zachytit celý průvod po druhé. Další záběry jsem pořídil v ulicích Milady Horákové a Dukelských hrdinů.

Záběr z náměstí Republiky:

Celý tramvajový průvod byl perfektně zvládnut. Byla to nádherná akce. Není co víc dodat. Dopravní podnik hlavní města Prahy a jeho zaměstnanci si zaslouží 1*! Děkuji všem, kteří jste se na té parádě podíleli.

 

Několik fotografií:

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.