CZECHBUS: Jedinečný autobusových veletrh už po šesté v Praze

Svátkem autobusů lze nazvat 6. ročník veletrhu CZECHBUS, pořádaný společností INCHEBA EXPO PRAHA. Na Výstavišti v Praze Holešovicích – v Průmyslovém paláci a na plochách před Palácem se představí 93 vystavovatelů ze 7 zemí. Celkem bude k vidění 83 autobusů, 23 značek současných výrobců z celé Evropy i Číny. Ale to není ani zdaleka vše! Významnou součástí veletrhu je i garážová a servisní technika, od obřích zvedáků, přes vybavení pneuservisů až po spoustu náhradních dílů a vybavení a komponentů pro autobusy a hromadnou dopravu vůbec. Chybět nebude ani dopravní telematika, nejrůznější informační systémy, trenažéry, zařízení pro stanice CNG apod.

Ve většině expozic se objeví i novinky, řada českých či dokonce evropských výstavních premiér. Mercedes-Benz například vystaví úplně nový nízkopodlažní 18m kloubový městský bus Conecto, polský Solaris ukáže poprvé v zahraničí nové URBINO 10,5 s atraktivním designem, pro 23 sedících cestujících. VDL Bus & Coach se zase pochlubí novým modelem patrového autobusu VDL Futura2 FDD2 141-510 jehož interiér byl inspirován luxusní jachtou. IVECO Bus bude mít na veletrhu celkem 10 autobusů, mezi nimi i nejnovější model zájezdového busu EVADYS. Společnost SOR se zaměří na bezemisní technologie, vystaví mj. koncept celonízkopodlažního elektrobusu SOR v délce 12 m i novou koncepci trolejbusu!

Pravidelnou součástí veletrhu jsou i veteráni. RTO klub představí dnes už legendární autobusy KAROSA řady ŠM, uvidíme ale také funkční dokonalou repliku trolejbusu Mércédes-electrique.Stoll 1907, který jezdil před 109 lety na trati od nádraží v dnešních Českých Velenicích do Gmündu.

V rámci veletrhu se uskuteční tři konference, řada seminářů, křtů a dalších zajímavých programů. Pokud jde o konference, bude to 22.11. Setkání mistrů renovací, ve středu 23.11. 10. ročník konference Veřejná doprava „on line“ a ve čtvrtek 24.11. i páté pokračování populární konference Elektrické autobusy pro město. V rámci středečních seminářů zazní například informace, jak město Tábor řeší provoz busů i užitkových autobusů na CNG nebo přednášky pro dopravce z hlediska technického zabezpečení vozidel a práce řidičů.

Veletrh je otevřen 22. – 24. listopadu od 9.00 do 17.00 hod. Více informací a aktuality na www.czechbus.eu

Zdroj: TZ Incheba  Expo Praha

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.