V rámci Czechbusu bude vystaven i „Stříbrný šíp“

Van Hool v úterý na Czechbusu

V rámci partnerství s veletrhem CZECHBUS představí Dopravní podnik hl. m. Prahy historicky nejdelší autobus, který kdy byl v ČR nasazen do provozu. Tříčlánkový dvoukloubový městský autobus Van Holl s kapacitou 181 cestujících je nyní – na výjimku, řadu povolení  a zkušebně  – nasazen na linku na letiště V. Havla. Jeho celková délka je 24,7 m. Má 4 nápravy, z nichž poháněná je druhá.

A tenhle kousek bude první den veletrhu, v úterý 22.11.  od 10 do 16 hodin, vystaven na Czechbusu před branami Výstaviště.

Van Hool na ruzyňském letišti

Van Hool na ruzyňském letišti

Stříbrný šíp bude vystaven na Nádraží Holešovice

Rekonstrukce Motorového vozu řady M 260.0, proslulého Stříbrného šípu, je součástí programu Setkání mistrů renovací v zahajovací den Czechbusu. A tento skvostný kousek bude díky Výzkumnému ústavu železničnímu, a.s. v úterý 22. 11. od 10.00 do 16.00 hod. vystaven k prohlédnutí na 1. nástupišti na Nádraží Holešovice.

Tento motorový vůz, jemuž se někdy přezdívalo i „autobus na kolejích“, byl vyroben těsně před válkou ve vysočanském automobilovém závodě Praga – konstrukce vznikla v ČKD Praha, na objednávku ČSD.  Stříbrný šíp je dnes v majetku Výzkumného ústavu železničního, a.s.

Stříbrný šíp. Foto: wikimedia.org

Stříbrný šíp. Foto: wikimedia.org

Zdroj: TZ Incheba Expo Praha

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.