Československý Dopravák 4/2016. Co se v něm dočtete?

V první polovině listopadu vyšlo letošní čtvrté číslo časopisu Československý Dopravák. A co se v něm dočtete?

Tramvaje

První článek v aktualitách se zaměřuje na novou „wanu“ v Oděse. Jedná se o modernizaci tramvaje T3 na typ T-3UA-3, která je podobná kyjevským wanám. Druhá tramvajová aktualita popisuje modernizaci tramvají KT4 v ukrajinské Vinnycji na typ KT4UA „VinWay“. Dále najdete obsáhlý článek o tramvajích RT6, které slaví 20 let od prvního nasazení do provozu a pěkný článek popisující moderní tramvajový provoz ve francouzském Tours.

Metro

Doslova parádní článek k dříve plánovanému metru v Bratislavě najdete v kapitole Historie. Na dvanácti stránkách najdete kromě zajímavého textu také mnoho historických plánků a nákresů, jak mělo vypadat bratislavské metro.

Autobusy

Jelikož tohle číslo vychází před konáním autobusového veletrhu Czechbus, najdete v něm plno autobusových novinek od řady výrobců. Na titulní straně upoutá Mercedes-Benz Future Bus s futuristickým vzhledem. K přečtení je velký rozhovor s Patrikem Kotasem o novém konceptu elektrobusů (autobusů) značky SOR. Solaris Urbino 12 electric se pyšní titulem Bus of the Year 2017. Iveco představuje svůj nový Evadys. Svůj elektrobus na stránkách časopisu vychvaluje také Volvo s modelem Volvo Concept Electric Bus a společnost MAN prezentuje nový Neoplan Tourliner.

Trolejbusy

Bratislavský trolejbusový provoz velice omládl dodávkami nových vozů Škoda 30 Tr a Škoda 31 Tr.

Časopis Československý Dopravák si můžete předplatit a nebo zakoupit v trafikách.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.