DPP má málo revizorů a ještě s nimi plýtvá

Před několika dny jsem na webu v infografice ukazoval, jak málo černých pasažérů chytí revizoři Dopravního podniku hl. m. Prahy. Aby ne, když je revizoru přibližně jen 150. Jelikož pracují na směny (mínus dovolené, nemoc), zároveň jich bude v terénu tak 60-70. Revizoři se pohybují ve dvojicích a trojicích, hlídek v celém síti pražské MHD bude odhadem 30-35. Děsně málo a vysvětluje je to, proč revizora mimo metro a tramvaje v centru téměř nepotkáte.

O to víc mě překvapuje, jak s hlídkami revizorů DPP plýtvá. Už po několikáté jsem zastihl partu revizorů v ranní špičce ve stanici metra Letňany, kde kontrolovali pouze vystupující! Přitom každý běžný cestující ví, že ráno se v Letňanech z metra téměř nevystupuje a hlavní proud lidí je na nástupu do metra. Přesto revizoři na nástupišti stojí, nic nedělají a čekají na příjezd metra od centra. Z něho vystoupí pár cestujících v řádu jednotek a revizoři zkontrolují tak čtyři z nich. Poté opět čekají čtyři minuty než přijede další metro z centra, místo toho, aby kontrolovali cestující na nástupu, kteří přicházejí po stovkách. Ke stanici přijíždí ráno každou minutu plný autobus s cestujícími, kteří tady přestupují na metro.

Asi by to chtělo změnit revizorům rozpisy, kde mají kontrolovat a trochu u toho přemýšlet.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.