Praha 6 „tlačí“ nový autobus proti přání občanů Baby

Zvláštní postup zvolilo současné vedení radnice MČ Praha 6 v čele s TOP 09 v kauze možného zavedení autobusové linky do osady Baba. Koncem roku 2016 vyhlásila radnice anketu, ve které se ptala obyvatel Baby, zda si přejí zavedení autobusové linky na Babu. Anketa obsahovala dotaz i na trasu autobusu, kdy občané mohli vybírat ze tří variant. O radniční anketě a mém pohledu na trasování autobusu jsem psal na webu MHD86.cz 1. prosince 2016.

Na únorovém zasedání Komise dopravní Rady městské části Praha 6 jsme byly informování o výsledku ankety, ze které vyplynulo, že většina obyvatel Baby si nepřeje zavedení autobusu do vilové osady a že jim dostačuje současná nabídka MHD. Tzn. linka 131 jezdící ze zastávky U Matěje do Bubenče na Hradčanskou a na opačnou stranu na Bořislavku. Ve špičkovém intervalu 4 minuty ráno a 6 minut odpoledne.



Přesto se vedla na únorovém zasedání komise bouřlivá diskuze o zavedení autobusu na Babu. Osobně jsem prohlásil, že jestliže se prováděla anketa mezi občany, měli bychom její výsledek respektovat a autobus nezavádět. Pro autobus hlasovalo 113 občanů (46 %), proti autobusu se vyjádřilo 133 občanů (54 %).

Avšak zástupci koalice, především TOP 09, zavedení autobusu nadále tlačili i přes odpor obyvatel. Aby to nebylo tolik na sílu, bylo řečeno, že nejprve se vyzkouší dvouměsíční zkušební provoz autobusu, který bude následně vyhodnocen.

Téma autobusu na Babu bylo předmětem i březnového jednání Komise dopravní. Občané Baby si nenechali líbit, že komise svým hlasováním nerespektovala názor občanů a tak na březnové jednání Komise dopravní přišli zástupci z řad občanů. Kromě jednoho příznivce autobusu, dorazilo pět odpůrců, kteří přinesli podpisové archy s dalšími desítkami nespokojených občanů z Baby. Zcela nechápali, proč se jich radnice ptá na jejich názor, když ve výsledku si prohlasuji úplný opak. Mezi nespokojeným občany, kteří dorazili na jednání byla také herečka Zlata Adamovská, což jen dokládá opravdovou rozhořčenost obyvatel, jelikož nelze říct, že by si stěžovali „pravidelní stěžovatelé na všechno“.

Po bouřlivé diskuzi občanů s členy komise jsme opět zopakoval, že jak už jsem říkal na únorovém jednání, měli  bychom respektovat výsledky ankety a autobus do osady Baba nezavádět. Navíc bylo řečeno od pracovníků úřadu, že podobná anketa o možném zavedení autobusu proběhla už v minulých letech a její výsledek byl podobný, většina obyvatel si nepřála zavedení autobusu. Odpor proti autobusu na Babu je tedy trvalého rázu potvrzený i z minule ankety.

O to víc si myslím, že by i ostatní členové dopravní komise a vedení MČ Praha 6 respektovat přání občanů.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.