Brno potvrdilo záměr ponechat si tramvaj RT6N1 jako muzejní

Velkou radost všem tramvajovým fanouškům udělá zpráva, že v České republice by měla být zachována muzejní tramvaj ČKD Tatra RT6N1. Mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Lukšová potvrdila pro dopravní magazín MHD86.cz záměr dopravního podniku předat vůz s ev. č. 1803 Technickému muzeu města Brna.


Tramvaje s označením RT6N1 vyrobil v devadesátých letech závod ČKD Tatra v počtu 19 kusů. Čtyři vozy jezdily v Praze, další čtyři v Brně a deset jich zakoupila polská Poznań. Zbývající prototyp navštívil několik měst a nakonec byl sešrotován. Dále byl vyroben jeden vůz RT6S, který jezdil nejprve v Praze, následně v Liberci a nakonec jej koupil soukromý vlastník a tramvaj odstavil ve Vrchlabí. Tato tramvaj je nabídnuta k prodeji, jak jste slyšeli v Dopravním podcastu.

Tramvaj RT6N1 v Brně



Poté, co Brno prodalo další vozy RT6N1 do Poznaně se nabízela otázka, co bude s vozem číslo 1803. O jeho možném přesunu do depozitáře v brněnské Líšni jsme hovořili v Dopravním podcastu (28) natočeném 7. 2. 2018 a slova o zmíněném záměru potvrdila 8. 2. 2018 mluvčí brněnského dopravního podniku. Už v prosinci se na serveru K-report objevily fotografie zachycující pokládku provizorní koleje v líšeňském depozitáři Technického muzea Brna.

Je to radost, že se podaří jeden vůz uchovat v České republice. Tramvaj představuje a dokresluje vývoj českých tramvají z dílny ČKD Tatra.

Zájemci o svezení tramvají RT6N1 mají možnost se vypravit do polské Poznaně, kde tramvaje jezdí v pravidelném provoze už řadu let a nákup dalších vozů z Brna dokládá zájem poznaňského dopravního podniky tyto tramvaje provozovat i nadále.

Tramvaj RT6N1 v Poznani

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.