Rostoucí zájem o Czechbus představují výrobci autobusů i návštěvníci

I když do zahájení letošního ročníku veletrhu CZECHBUS zbývá ještě osm měsíců, jeho přípravy jsou v plném proudu. Ukazuje se, že CZECHBUS se už stal opravdovým pojmem. Dokázal oslovit přesně formulovanou skupinu profesionálů – odborných návštěvníků z oblasti hromadné dopravy osob. Na veletrh loni zavítalo téměř 6 000 lidí a mezi nimi výrazně dominovali představitelé dopravců od Košic po Mariánské Lázně, ovšem také ze zahraničí, poprvé i z Číny a Ruska, jmenujme alespoň delegaci Městského dopravního podniku ze Sankt-Petěrburgu.


Letos organizátoři zaznamenávají velký zájem vystavovatelů mnohem dříve, než bylo zvykem. Zatímco v roce 2017 disponovali přesně v polovině března v INCHEBA EXPO Praha přihláškou na pouhých 18 m2 výstavní plochy, letos je už závazně objednáno 2 374 m2 – což je nárůst o neuvěřitelných 13 039 %!

Největší výstavní plochy pro letošní ročník poptávaly a pak hned i objednaly pochopitelně společnosti reprezentující výrobu autobusů. Přihlášeni a v halách umístěni jsou už: SOLARIS Bus & Coach , SOR Libchavy, IVECO Bus, VDL Bus & Coach, SCANIA, ŠKODA Electric, TURANCAR, ROŠERO, KHMC, Dekstra Bus, BusPlan. Další tradiční značky mají závazné rezervace. Prostě – Pravé křídlo je již plné, Střední hala, která se již zcela vzpamatovala z loňské havárie střechy, z více než poloviny, Levé křídlo ze 30 procent.


Czechbus 2017

Mezi přihlášenými vystavovateli ale nalezneme, s téměř dvousetmetrovými expozicemi, Czechbusu věrné společnosti s garážovou technikou MITERAL anebo AD TECHNIK, ovšem i ty z dalších oblastí – AnviTrade, VOITH, Ing. Jan Herman, EBERSPÄCHER, Mikroelektronika, MOLPIR, polské výrobce sedaček do busů STER a INTAP Tobik nebo WEBASTO, ABIRAIL či rakouský ASFIGNAC Maut Service.

Již dnes jsou zaznamenávány premiérové účasti. Poprvé na veletrhu bude česká firma MASTER IT Technologies, věnující se široké škále IT technologií, z nichž mnohé z nich jsou víc než vhodné právě pro hromadnou dopravu a její řízení. Do obdobné oblasti patří i čínská společnost s evropským sídlem v Miláně – STREAMAX Technology, která se může pochlubit 800 tisíci instalacemi v hromadné dopravě a dopravě osob po celém světě, od autobusů po metro.

SOR NS 12 diesel

Iveco Crossway LE 15m

Také letos se počítá s bohatým doprovodným programem, s již tradičními konferencemi a řadou seminářů a workshopů – detailní program ale ještě bude postupně zpracováván. Zcela jistě také budou soutěžit vystavovatelé o nejlepší expozice v soutěži ARRIVA GRAND PRIX CZECHBUS 2018.

Záštitu nad 8. ročníkem veletrhu CZECHBUS převzali ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, další spolupráce a zajímavá partnerství jsou ještě v jednání.

Zdroj: TZ Czechbus

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.